Trećina COVID-19 pacijenata ima neurološke simptome


Trećina COVID-19 pacijenata ima neurološke simptome

Brojne studije pokazale su da novi koronavirus SARS-CoV-2 utječe na mozak uzrokujući gubitak mirisa i okusa, vrtoglavicu, bolove u mišićima, umor i druga kognitivna oštećenja. Međutim, ostalo je nepoznato zašto su neki ljudi razvili neurološke simptome, dok drugi nisu.

Nova studija pokazala je da su već postojeća neurološka stanja česta popratna bolest povezana s COVID-19. Nakon hipertenzije i dijabetesa, kombinirani komorbiditet kardiovaskularnih/cerebrovaskularnih bolesti bio je treći najčešće prijavljeni komorbiditet povezan s COVID-19. 

Također, otkrilo se da je trećina pacijenata s COVID-19 imala barem jednu neurološku manifestaciju. Jedan od pedeset pacijenata imao je moždani udar.

Stručnjaci se nadaju da bi njihovi rezultati mogli pomoći u kliničkoj praksi i budućim istraživanjima u razumijevanju težine i smrtnosti od COVID-19.

Najčešći neurološki simptomi kod COVID-19 pacijenata uključuju umor (32%), bolove u mišićima (20%), vrtoglavicu (7%), gubitak mirisa (19%), gubitak okusa (21%), i glavobolju (13%). Oko 11% pacijenata doživjelo je kratke epizode zbunjenosti/delirija, 7% je imalo oslabljenu svijest, a 45% imalo je uznemirenost.

Izvor:
medRxiv

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.