Uklanjanje limfnih čvorova povećava stopu preživljavanja kod desnostranog raka debelog crijeva


Uklanjanje limfnih čvorova povećava stopu preživljavanja kod desnostranog raka debelog crijeva

Kod raka debelog crijeva, lokacija tumora utječe na stopu preživljavanja, pa se tako zna da pacijenti koji imaju desnostrani rak debelog crijeva imaju lošiju prognozu nego pacijenti s lijevostranim rakom debelog crijeva. No, rezultati nove studije ukazuju da se stopa preživljavanja u pacijenata s desnostranim rakom deblog crijeva može poboljšati povećanjem broja limfnih čvorova koji se uklanjaju tijekom kirurškog zahvata.

Inače, petogodišnja stopa preživljavanja za desnostrani rak debelog crijeva u stadiju II iznosi 66 posto, a za stadiji III 56 posto. Što se pak tiče lijevostranog raka debelog crijeva, za njega petogodišnja stopa preživljavanja iznosi za stadij II 70 posto, a za stadij III 60 posto.

Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da se pacijentima s desnostranim rakom debelog crijeva stopa preživljavanja može poboljšati za otprilike 20 posto kada se tijekom operacije ukloni 22 ili više limfnih čvorova.

Valja istaknuti da se kod desnostranog raka debelog crijeva standardno uklanja 12 limfnih čvorova, kako iz prognostičkih, tako i iz terapeutskih razloga.

Izvor:
American College of Surgeons (ACS) Quality and Safety Conference 2018

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.