Ultraniske doze rituksimaba sigurno ublažavaju reumatoidni artritis tijekom duljeg vremena


Ultraniske doze rituksimaba sigurno ublažavaju reumatoidni artritis tijekom duljeg vremena

Ultraniske doze lijeka rituksimaba mogle bi biti dovoljne da se reumatoidni artritis nekih pacijenata drži pod kontrolom nekoliko godina, sugerira nova studija. Smatra se da bi pacijenti koji koriste veće doze rituksimaba svakako trebali razgovarati o mogućnosti smanjenja doze sa svojim reumatologom.

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav pogrešno napada sluznicu zglobova, uzrokujući kroničnu upalu. Općenito zahvaća više zglobova odjednom.

Inače, rituksimab koji cilja određene stanice imunološkog sustava koje su uključene u reumatoidni artritis, godinama se koristi za pomoć u upravljanju bolešću. Propisuje se u kombinaciji s lijekom metotreksatom kada pacijenti ne reagiraju na neke druge lijekove.

Rituksimab je monoklonsko antitijelo koje se daje infuzijom. Standardna terapija uključuje dvije infuzije od 1.000 mg koje se daju u razmaku od dva tjedna, svakih šest mjeseci. No istraživanja su posljednjih godina pokazala da je davanje samo 1.000 mg svakih šest mjeseci jednako učinkovito kao i 2.000 mg.

Pod ultraniskim dozama rituksimaba podrazumijevaju se doze od 200 ili 500 mg.

Izvor:
American College of Rheumatology annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.