Urođeni imunitet sprječava teži COVID-19 u djece


Urođeni imunitet sprječava teži COVID-19 u djece

Djeca su zaštićena od težeg oblika COVID-19 jer njihov urođeni imunitet brzo napada novi koronavirus SARS-CoV-2, pokazalo je novo istraživanje. Naime, pokazalo se da specijalizirane stanice u dječjem imunološkom sustavu brzo ciljaju novi koronavirus.

Inače, djeca imaju manju vjerojatnost da će se zaraziti s novim koronavirusom, a trećina zaražene djece je asimptomatska, što predstavlja značajnu razliku u odnosu na veću prevalenciju i težinu bolesti kod djece zaražene većinom drugih respiratornih virusa.

Valja istaknuti, da je infekciju novim koronavirusom u djece karakterizirala aktivacija neutrofila, specijaliziranih bijelih krvnih stanica koje pomažu u zacjeljivanju oštećenih tkiva i rješavanju infekcija, te smanjenje imunoloških stanica koje prve reagiraju na infekciju, poput monocita, dendritičnih stanica i prirodnih stanica ubojica, što ukazuje da ove imunološke stanice koje se bore protiv infekcije migriraju na mjesta zaraze, brzo uklanjajući virus prije nego što bude imao priliku da se stvarno uhvati.

Sve ovo ukazuje da je urođeni imunitet, naša prva linija obrane od mikroba, presudan za prevenciju ozbiljnog COVID-19 u djece. Važno je spomenuti, da se ova imunološka reakcija nije ponovila kod odraslih osoba koje su sudjelovale u istraživanju.

Također, treba reći, da je ovo istraživanje pokazalo da su djeca koja su bila zaražena sa SARS-CoV-2, uspjela uspostaviti imunološki odgovor koji je bio vrlo učinkovit u zaustavljanju replikacije virusa.

Izvor:
Nature Communication

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.