Vaginalni imunološki sustav fluktuira i slabi ovisno o fazi menstrualnog ciklusa


Vaginalni imunološki sustav fluktuira i slabi ovisno o fazi menstrualnog ciklusa

Razine ključnih imunoloških signalnih molekula u vagini podliježu jasnim i dosljednim fluktuacijama tijekom menstrualnog ciklusa, ukazuju rezultati meta-analize 32 studije.

U stvari, hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa imaju ključnu ulogu u oblikovanju imuniteta u cervikovaginalnom traktu. Cervikovaginalna tekućina sadrži citokine, kemokine, imunoglobuline i druge imunološke medijatore. Mnoge ranije studije pokazale su da se koncentracije ovih imunoloških medijatora mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa.

U praktičnom smislu, ovo otkriće sugerira da bi znanstvenici trebali uzeti u obzir fazu menstrualnog ciklusa pacijentica ili sudionica studije kada testiraju novo cjepivo ili provode druga istraživanja.

Smanjenje koje je uočeno kod mnogih citokina tijekom luteinske faze u skladu je s prijašnjim tvrdnjama da imunitet opada tijekom luteinske faze. To se vjerojatno događa kako bi se embriju olakšalo implantiranje. Kao kompenzacija, čini se da se antimikrobni čimbenici, poput beta-defenzina, povećavaju tijekom luteinske faze.

Razlika između folikularne i luteinske faze mogla bi značiti da bi cijepljenja i druge intervencije bile učinkovitije u jednoj fazi nego u drugoj fazi menstrualnog ciklusa.

Smatra se, da bi rezultati ove analize mogli pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ulogu imunološkog sustava kod plodnosti i usmjeriti napore znanstvenika da razviju cjepiva i tretmane za zarazne bolesti.

Izvor:
BMC Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.