Što je menstrualni ciklus?


Što je menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus je razmak od jedne do druge menstruacije. Prvi dan ciklusa je zapravo prvi dan menstruacije. Uredan menstrualni ciklus traje 28±7 dana. U mnogih žena trajanje ciklusa varira, stalno ili povremeno.

Menstrualni ciklus odvija se na tri razine:

 1. hipotalamus i hipofiza
 2. jajnik - gametogeneza i stvaranje spolnih hormona
 3. maternica - promjene vrata i sluznice maternice tijekom ciklusa. 
kontr.a

 

kontr.b

 

kontr.c

 

Hipotalamus, kao most između mozga i hipofize, kontrolira lučenje svojih oslobađajućih i inhibirajućih hormona iz prednjeg režnja hipofize. Nasuprot tomu, prednji režanj hipofize otpušta svoje hormone i regulira rad jajnika.

1

 

Najvažniji hormoni menstrualnog ciklusa

GnRH (gonadotropin realising hormon) je oslobađajući hormon iz hipotalamusa. Veže se na receptore gonadotropnih stanica prednjeg režnja hipofize i potiče sintezu gonadotropnih hormona FSH i LH.

FSH (folikulstimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon) su hormoni hipofize koji kontroliraju funkcije gonada i reprodukciju čovjeka.

2

 

GnRH se oslobađa u skokovima (pulsativno), što utječe i na skokovito oslobađanje FSH i LH. Skokovitost GnRH stvara se u hipotalamusu međusobnom reakcijom neurotransmitera i neuromodulatora: dopamin, endorfini, GABA, acetilkolin...

FSH i LH potiču proizvodnju spolnih hormona u jajnicima.

Spolni hormoni jajnika su:

 • estrogeni - estradiol (najvažniji estrogen), estron i estriol (slab estrogen, jajnik ga proizvodi 20-30 posto), dominantni hormon 1. faze ciklusa
 • progesteron - dominantni hormon 2. faze ciklusa
 • androgeni - androstendion i testosteron (prekursori estrogena).
3

 

Hormoni jajnika šalju tijekom ciklusa povratne informacije u mozak, tj. djeluju na hipofizu i hipotalamus mehanizmima povratne sprege.

Postoji, dakle, stalna interakcija između hipotalamusa, hipofize i jajnika, što ukazuje na kompleksnost menstrualnog ciklusa.

Menstrualni ciklus ima dvije faze:

1. faza

Folikularna faza menstrualnog ciklusa u kojoj se zbiva rast i sazrijevanje folikula i jajne stanice. Počinje prvim danom menstruacije, a završava sazrijevanjem jajne stanice i ovulacijom. U svakom ciklusu sazrije samo 1 folikul do stadija dominantnog folikula i 1 jajna stanica.

Menstruacija je ljuštenje sluznice maternice koje se javlja tijekom fertilne dobi, traje 3-7 dana i ponavlja se svakog mjeseca, osim u trudnoći. Označava kraj jednog ciklusa i početak novog.

4

 

U 1. fazi ciklusa izlučuje se FSH koji stimulira rast folikula. Folikul tijekom sazrijevanja izlučuje hormon estrogen.

Estrogen, među ostalim, potiče:

 • Daljnje sazrijevanje folikula
 • Zadebljanje sluznice maternice u smislu proliferacije (bujanja)
 • Promjene vrata maternice: ušće se otvara, cervikalna sluz je obilna, prozirna i elastična (fenomen paprati pri ovulaciji)
 • Šalje povratnu informaciju u mozak o zbivanjima na razini jajnika

U trenutku kad koncentracija estrogena dosegne određenu razinu, hipofiza pojačano izlučuje hormon LH (i nešto manje FSH) te ovaj skok u izlučivanju dovodi do ovulacije.

5

 

Promjene kanala grlića maternice prije/nakon, te u vrijeme ovulacije

Ovulacija je rasprsnuće dominantnog folikula i oslobađanje jajne stanice. Najčešće se događa između 10. i 16. dana prije sljedeće menstruacije. Jajna stanica sada putuje kroz jajovod prema maternici i čeka oplodnju.

Slijedi

2. faza ili luteinska faza

Folikul koji je prsnuo i oslobodio jajnu stanicu pretvara se u žuto tijelo pod utjecajem LH (luteinizirajući hormon), hormona prednjeg režnja hipofize. Žuto tijelo proizvodi progesteron, dominantan hormon ove faze, i estrogen koji je sada 30 posto niži od predovulacijske razine. Progesteron i estrogen sinergistički djeluju na transformaciju endometrija i pripremu za implantaciju.

Zbivanja u 2. fazi pod utjecajem su prije svega progesterona i estrogena:

 • sekretorna transformacija sluznice maternice (endometrija);
 • šalje povratnu informaciju u mozak o zbivanjima na razini jajnika;
 • promjene na vratu maternice: ušće se zatvara, cervikalna sluz postaje oskudna i gusta.

Ako ne dođe do oplodnje, pada razina hormona progesterona i estrogena, a sluznica maternice se ljušti. Nastupa nova menstruacija i započinje novi ciklus.

6

 

Zadnja izmjena: 28.05.2024.