Valovi vrućine mogu trajati desetak ili više godina


Valovi vrućine mogu trajati desetak ili više godina

Valovi vrućine koji se uobičajeno javljaju za vrijeme i nakon menopauze mogu u prosjeku trajati više od deset godina, ukazuju rezultati američke studije provedene na oko 400 žena. 

Tako je za ispitanice u ovoj studiji prosječno vrijeme trajanja valova vrućine bilo jedanaest i pol godina. Trajanje umjerenih do težih valova vrućine bilo je u prosjeku deset godina.

Dulja prisutnost valova vrućine zamjećena je kod žena u kojih su se prvi valovi vrućine javili u mlađoj životnoj dobi i prije početka menopauze.

Zanimljivo je da neke žene nikada nisu imale valove vrućine, dok su druge žene imale teške i dugotrajne valove vrućine.

Uobičajeno su valovi vrućine praćeni znojenjem (češće noću) i ubrzanim radom ("lupanjem") srca, te osjećajem uznemirenosti, rijetko osjećajem panike.

Valovi vrućine mogu otežavati poslovnu i uobičajene dnevne aktivnosti zbog dugotrajne neispavanosti i posljedičnog umora. Nastaju zbog povećana protoka krvi u površnim (potkožnim) krvnim žilama zbog pokušaja tijela da smanji tjelesnu temperaturu. 

Hormonska terapija je uobičajeni način liječenja simptoma menopauze. No obzirom da uzimanje hormona može povećati rizik od određenih bolesti kao što su rak dojke i moždani udar, preporučuju se drugi lijekovi poput antidepresiva ili promjene u ponašanju.

Izvor:
Obstetrics & Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.