Više razine n-3 PUFA povezane s nižim rizikom od kronične bubrežne bolesti


Više razine n-3 PUFA povezane s nižim rizikom od kronične bubrežne bolesti

Rizik za pojavu kronične bubrežne bolesti (CKD) niži je u osoba s višim razinama omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA) dobivenih iz plodova mora, ukazuju rezultati nove studije.

Valja spomenuti, da nije uočena povezanost razina α-linolenske kiseline biljnog podrijetla s pojavom kronične bubrežne bolesti.

Smatra se, da rezultati ovog istraživanja sugeriraju da bi odgovarajuća konzumacija plodova mora i masne ribe trebala biti dio zdravih prehrambenih obrazaca.

Inače, kronična bubrežna bolest (CKD) pogađa oko 700 milijuna ljudi diljem svijeta, s procijenjenom globalnom prevalencijom od 1 od 11 u općoj populaciji. Bolesnici s kroničnom bubrežnom bolesti izloženi su većem riziku od kardiovaskularnih bolesti i smrti jer bi stanje na kraju moglo napredovati do zatajenja bubrega koje ozbiljno utječe na zdravlje i kvalitetu života.

Ranija istraživanja pokazala su da povećani unos n-3 PUFA ublažava krutost arterija, snižava krvni tlak, i smanjuje trigliceride u plazmi. Budući da su endotelna disfunkcija, hipertenzija i dislipidemija čimbenici rizika za kroničnu bubrežnnu bolest, može se reći da n-3 PUFA može zaštititi od razvoja kronične bubrežne bolesti.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.