30.10.2019. 12:5522.01.2007. 00:00
| Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Kronična bubrežna bolest (CKD, chronic kidney disease) je oštećenje bubrega sa/ili bez smanjene stope glomerularne filtracije tri i više mjeseci uz potvrđene:
patološke (strukturne) promjene
markere bubrežnog oštećenja, uključujući promjene u sastavu krvi i/ili urina
i/ili
stopa glomerularne filtracije manja od 60 ml/min/1,73 m3 dulje od 3 mjeseca sa ili bez oštećenja bubrega.
Obično se kronična bubrežna bolest klasificira prema stupnju bubrežnog oštećenja, odnosno stopi glomerularne filtracije u 5 stupnjeva. Tako bolesnici sa kroničnom bubrežnom bolesti 5. stupnja imaju stopu glomerularne filtracije manju od 15 ml/min/1,73 m3 i u osnovi predstavljaju kandidate za nadomještanje bubrežne funkcije.
Kroničnu bubrežnu bolest karakterizira:
sporo napredovanje pogoršanja bubrežne funkcije tijekom mjeseci i godina
smanjenje bubrežne mase (smanjeni, stisnuti bubrezi)
Najčešći razlozi za razvoj kronične bubrežne bolesti su:
dijabetes
kardiovaskularna bolest (hipertenzija)
glomerulonefritis.
Glomerularna stopa filtracije (GFR, glomerular filtration rate) je količina filtrata (urina) formirana po jedinici vremena u oba bubrega. GFR predstavlja važan pokazatelj vrijednosti bubrežne funkcije. Niski GFR ukazuje na smanjenu bubrežnu funkciju.
Prema rezultatima nove studije, svakodnevna konzumacija povrća i voća može smanjiti, a ne povećati smrtnost od svih uzroka u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti, uključujući i one na hemodijalizi.
24.01.2023. 11:5024.01.2023. 11:34
| BMJ | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Rizik za pojavu kronične bubrežne bolesti (CKD) niži je u osoba s višim razinama omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA) dobivenih iz plodova mora, ukazuju rezultati nove studije.
U okviru Cybermed.hr-a koriste se kolačići radi unapređenja sadržaja. Nastavljanjem pregledavanja ove stranice prihvaćate naše korištenje kolačića. Više informacija.