Visoka razina hormona stresa povezana s hipertenzijom i kardiovaskularnim događajima


Visoka razina hormona stresa povezana s hipertenzijom i kardiovaskularnim događajima

Odrasle osobe s normalnim krvnim tlakom i visokom razinom hormona stresa imaju veću vjerojatnost da će razviti visoki krvni tlak (hipertenziju) i doživjeti kardiovaskularne događaje u usporedbi s osobama koje su imale nižu razinu hormona stresa, ukazuje nova studija.

Brojne studije pokazale su da kumulativna izloženost svakodnevnim stresorima i izloženost traumatskom stresu mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sve veći broj istraživanja odnosi se na vezu um-srce-tijelo, koja sugerira da um osobe može pozitivno ili negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje, kardiovaskularne čimbenike rizika i rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i na kardiovaskularnu prognozu tijekom vremena.

Razine hormona stresa norepinefrina, epinefrina, dopamina i kortizola mogu se povisiti sa stresom zbog životnih događaja, posla, odnosa, financija itd., a ovo istraživanje potvrdilo je da je stres ključni čimbenik koji doprinosi riziku od hipertenzije i kardiovaskularnih događaja.

Inače, norepinefrin, epinefrin i dopamin su molekule poznate kao kateholamini koje održavaju stabilnost u cijelom autonomnom živčanom sustavu koji regulira tjelesne funkcije kao što su broj otkucaja srca, krvni tlak i disanje. Kortizol je steroidni hormon koji se oslobađa kada doživite stres, a reguliran je osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda, koja modulira odgovor na stres.

Iako se svi ti hormoni proizvode u nadbubrežnoj žlijezdi, oni imaju različite uloge i mehanizme za utjecaj na kardiovaskularni sustav, pa je važno pojedinačno proučiti njihov odnos s hipertenzijom i kardiovaskularnim događajima, ističu stručnjaci.

Izvor:
Hypertension

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.