Visoka razina željeza u plućima povećava težinu astme


Visoka razina željeza u plućima povećava težinu astme

Prema rezultatima nove studije, izgleda da nakupljanje željeza u stanicama pluća pogoršava simptome astme i smanjuje funkciju pluća. Inače, željezo je mineral potreban za sintezu hemoglobina, molekule koja veže kisik.

Apsorpcija željeza proces je koji je strogo reguliran na više razina, kako bi se spriječio nedostatak i prekomjerno skladištenje, a održala normalna razina željeza u cirkulaciji. Prekomjerna apsorpcija željeza može uzrokovati nakupljanje željeza unutar stanica.

Inače, djeca majki koje imaju nedostatak željeza sklonija su razvoju piskanja i smanjenju funkcije pluća u djetinjstvu, te atopiji

U ovom istraživanju težina astme se procjenjivala na temelju količine zraka koja se mogla izdahnuti u jednoj sekundi te koliko je često neki pojedinac imao izražene simptome astme. Procjena razine željeza u stanicama dišnih puteva temeljila se na biopsiji i bronhoskopskom ispiranju.

Tijekom istraživanja uočeno je da je razina željeza izvan stanica pluća bila niža u bolesnika s astmom nego u zdravih ljudi, a smanjenje je bilo proporcionalno težini astme. Također, uočeno je da oboljeli od astme imaju više razine željeza u plućima.

Niže razine željeza van pluća, te više u plućima, bile su povezane s lošijim astmatičnim statusom i smanjenom funkcijom pluća.

Smatra se da uloga imunološkog sustava u "skrivanju" željeza unutar stanica pluća može pridonijeti težini astme.

Izvor:
European Respiratory Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.