Što je atopijski dermatitis?


Što je atopijski dermatitis?

Postoje različiti nazivi ili sinonimi za atopijski dermatitis kao na primjer neurodermitis ili atopijski ekcem.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože, uvjetovana je nasljednom sklonošću, obilježena svrbežom, a tipična klinička slika ovisi o dobi. Atopijski dermatitis je često udružen  s drugim atopijskim bolestima: alergijskom astmom, alergijskim rinitisom, alergijskim konjuktivitisom i alergijskim kolitisom.

Atopijski dermatitis najčešća je kronična bolest u ranom djetinjstvu. Javlja se u različitom intenzitetu kod 15 do 20 posto djece, a učestalost je u stalnom porastu. U 80 posto bolesnika bolest započne prije navršene prve godine života. Intenzitet atopijskog dermatitisa ima tendenciju slabljenja s godinama, ali je teško predvidjeti tijek bolesti u pojedinog djeteta. Bolest je obilježena periodima pogoršanja i poboljšanja koja se ne mogu uvijek objasniti.

Osim nasljedne sklonosti, u nastanku i pogoršanju bolesti sudjeluju i čimbenici iz okoliša: različiti alergeni, iritansi, klimatski uvjeti (pogoršanja zimi), tjelesna konstitucija, psihološki stres, infekcije.

Alergeni iz hrane imaju ulogu posebice u dječjoj dobi. Česti alergeni su bjelanjak jajeta, kravlje mlijeko, kikiriki, riba, soja i pšenično brašno. Od inhalacijskih (udahnutih) alergena najčešći su kućna prašina, grinje, životinjske dlake i perje.

 

alergije-kod-djece-1c

Zadnja izmjena: 30.04.2024.