Visoki sistolički i dijastolički krvni tlak mogu dovesti do srčanog i moždanog udara


Visoki sistolički i dijastolički krvni tlak mogu dovesti do srčanog i moždanog udara

Prema novom istraživanjimu, visoki sistolički i visoki dijastolički krvni tlak, neovisno jedan o drugom, mogu dovesti do srčanog i moždanog udara. Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da su oba očitanja krvnog tlaka jednako važna. Inače, srčana bolest i moždani udar su vodeći uzroci smrti u svijetu. Jednako tako, treba istaknuti, da se gotovo jedna četvrtina smrtnih slučajeva zbog kardiovaskularne bolesti može spriječiti.

Očitavanja krvnog tlaka važna su za analizu i praćenje krvnog tlaka. Razumijevanje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka ključno je za kontrolu krvnog tlaka.

American Heart Association (AHA) smatra poželjnim brojevima krvnog tlaka krvni tlak ispod 120/80 mm Hg.

Hipertenzija se javlja kada je krvni tlak konstantno viši od 130 mm Hg za sistolički krvni tlak ili viši od 80 mm Hg za dijastolički krvni tlak.

Kada liječnici procjenjuju rizik od visokog krvnog tlaka, oni obično obraćaju više pozornosti na sistolički krvni tlak, koji smatraju glavnim čimbenikom rizika za kardiovaskularne bolesti u starijih osoba.

Desetljeća istraživanja pokazala su da se pomoću visokog sistoličkog krvnog tlaka lakše može predvidjeti srčana bolest, no sada, nova studija pokazuje da oba broja u očitanjima krvnog tlaka imaju jaku povezanost sa srčanim i moždanim udarom.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.