Vitamin D čini stanice melanoma manje agresivnim


Vitamin D čini stanice melanoma manje agresivnim

Britanski znanstvenici s University of Leeds, otkrili su da vitamin D utječe na ponašanje signalnog puta unutar stanica melanoma, što usporava njihov rast i zaustavlja njihovo širenje u pluća kod miševa. Smatra se da bi ovi rezultati mogli dovesti do razvoja novih načina liječenja melanoma.

Inače, znanstvenici su otprije znali, da su niže razine vitamina D koji cirkulira u tijelu, povezane s lošijim ishodima kod ljudi koji boluju od melanoma, ali nisu u potpunosti razumjeli mehanizme koji to uzrokuju.

Zahvaljujući ovom istraživanju, sada je poznato kako vitamin D djeluje s VDR-om (vitamin D receptor) kako bi utjecao na ponašanje stanica melanoma smanjujući aktivnost Wnt/β-kateninskog puta. Smatra se, da će ove nove spoznaje pomoći boljem razumijevanju kako melanom raste te kako se širi.

Jednako tako, sada je jasno kako vitamin D može pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv raka, što može pospješiti učinak imunoterapije koja se koristi za liječenje melanoma.

Također, smatra se da osobe kojima je nedavno dijagnosticiran melanom trebaju provjeriti svoje razine vitamina D i shodno rezultatima poduzeti odgovarajuće mjere.

Izvor:
Cancer Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.