Vitamin K1 može smanjiti rizik od aterosklerotskih vaskularnih bolesti

Svakodnevna konzumacija lisnatog zelenog povrća koje je bogato vitaminom K1, mogla bi uvelike pomoći u smanjenju rizika od aterosklerotskih vaskularnih bolesti, pokazuju rezultati nove studije.
Aterosklerotske vaskularne bolesti su podskupina kardiovaskularnih bolesti, koje su trenutno vodeći uzroci smrti u svijetu, prvenstveno zbog srčanih i moždanih udara.
Ovo istraživanje je otkrilo da veći unos vitamina K1 prehranom može smanjiti rizik od aterosklerotskih vaskularnih bolesti. Lisnato zeleno povrće i povrće iz roda krstašica, poput špinata, kelja i brokule, sadrži vitamin K1 koji može pomoći u sprječavanju procesa vaskularne kalcifikacije koji karakteriziraju kardiovaskularne bolesti.
Osim svoje potencijalne uloge u inhibiciji vaskularne kalcifikacije, vitamin K može biti koristan i za zdravlje mišićno-koštanog sustava, kroz utjecaj na čvrstoću kostiju.