Wuhan Coronavirus genetski se razlikuje od ljudskog SARS-CoV-a i MERS-CoV-a


Wuhan Coronavirus genetski se razlikuje od ljudskog SARS-CoV-a i MERS-CoV-a

Wuhan Coronavirus ili 2019-nCoV ili novi Coronavirus, u stvari je novi koronavirus koji je genetski različit od ljudskog SARS-CoV-a i MERS-CoV-a, ukazuje nova studija. Trenutni uzorci soja koronavirusa udaljeni su od SARS-CoV-a i MERS-CoV-a, s identitetom od 79 posto i 50 posto.

Koronavirusi su RNK virusi ovijeni ovojnicom. Odavno je poznato kako koronavirusi 229E i OC43 uzrokuju običnu prehladu. Krajem 2002. godine došlo je do izbijanja virusne dišne bolesti nazvane SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome -Teški akutni respiratorni sindrom) u Kini. SARS uzrokuje koronavirus (SARS–CoV) koji je genetski različit od poznatih ljudskih ili životinjskih koronavirusa.

MERS-CoV je prvi put identificiran u rujnu 2012. godine u Saudijskoj Arabiji, a uzročnik je MERS-a (Middle East Respiratory Syndrome - Respiratorni sindrom Bliskog Istoka). Radi se o virusu iz skupine koronavirusa u koju spadaju i virus SARS-a te virus obične prehlade.

Prema novim spoznajama, Wuhan Coronavirus spada u podrod Sarbecovirus iz roda Betacoronavirus, i uglavnom je sličan najbližim srodnicima, koronavirusima koji se mogu naći kod šišmiša, te se genetski razlikuje od SARS–CoV-a kod ljudi. 

Smatra se da je 2019-nCoV nastao iz jednog izvora u vrlo kratkom roku i da je otkriven relativno brzo. Međutim, kako se virus prenosi na više osoba potreban je stalan nadzor nastalih mutacija.

Povezano s viješću:

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.