Zagađenje zraka i izloženost buci u prometu povezani sa zatajivanjem srca


Zagađenje zraka i izloženost buci u prometu povezani sa zatajivanjem srca

Dugotrajna izloženost zagađenju zraka i buci u cestovnom prometu može biti povezana s povećanim rizikom od zatajivanja srca, ukazuje nova studija. Također, pokazalo se da su bivši pušači i osobe s hipertenzijom najosjetljiviji na posljedice zagađenja zraka.

Prema mišljenju stručnjaka, liječnici bi trebali obavijestiti svoje pacijente o povezanosti zagađenja zraka i buke na cestama sa štetnim učincima po srce.

Inače, zatajivanje srca je povezano s visokim mortalitetom, čestim hospitalizacijama, lošom kvalitetom života ili više komorbiditeta. Čimbenici rizika za zatajivanje srca uključuju pušenje, konzumaciju alkohola i pretilost, kao i već postojeću hipertenziju, bolest koronarnih arterija, dijabetes i infarkt miokarda (srčani udar).

Valja istaknuti, da je u prethodnim studijama, zagađenje zraka prepoznato kao čimbenik rizika za ishemijsku i koronarnu kardiovaskularnu bolest.

Kako bi se minimizirao ovaj štetni utjecaj, trebalo bi poduzeti mjere kontrole emisije štetnih plinova, ističu stručnjaci.

Izvor:
Journal of the American Heart Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.