Zašto krvna grupa može biti važna kod COVID-19


Zašto krvna grupa može biti važna kod COVID-19

Nova studija pruža dodatne dokaze da ljudi s određenim krvnim grupama imaju veću vjerojatnost oboljevanja od COVID-19. Naime, otkrilo se da novi koronavirus SARS-CoV-2 posebno privlači antigen krvne grupe A koji se nalazi na respiratornim stanicama.

U ovom istraživanju znanstvenici su se usredotočili na protein na površini virusa SARS-CoV-2 koji se naziva domena vezanja receptora (RBD), a to je dio virusa koji se veže na stanice domaćina. To ga čini važnom metom za znanstvenike koji pokušavaju naučiti kako virus zaražava ljude.

Istraživanjem se htjelo procijeniti kako se SARS-CoV-2 RBD ponaša u interakciji s respiratornim i crvenim krvnim stanicama kod krvnih grupa A, B i 0.

Rezultati su pokazali da je SARS-CoV-2 RBD imao snažnu sklonost vezivanja na krvnu grupu A koja se nalazi na respiratornim stanicama, ali nije imao sklonost prema crvenim krvnim stanicama krvne grupe A, ili drugim krvnim grupama pronađenim na respiratornim ili crvenim krvnim stanicama.

Zanimljivo je da virusni RBD zapravo stvarno preferira vrstu antigena krvne grupe A koji se nalaze na respiratornim stanicama, a to je vjerojatno način na koji virus ulazi u većinu pacijenata i zaražava ih, ističu znanstvenici.

Izvor:
Blood Advances

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.