Zdravstvene prednosti i rizici konzumacije čaja


Zdravstvene prednosti i rizici konzumacije čaja

Pregled studija potvrđuje da čaj, posebno zeleni čaj, igra ključnu ulogu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, dijabetesa i određenih vrsta raka. Neuroprotektivni učinci čaja, sposobnost smanjenja gubitka mišićne mase kod starijih osoba te njegova protuupalna i antimikrobna djelovanja dodatno ističu njegova potencijalna svojstva koja promiču zdravlje. 

Međutim, pregled studija također identificira potencijalne zdravstvene probleme, posebno kod flaširanih i mjehurićastih čajeva, koji mogu sadržavati štetne dodatke poput umjetnih sladila i konzervansa. Osim toga, postoji zabrinutost zbog ostataka pesticida, teških metala i mikroplastike u čaju. Ove onečišćujuće tvari, iako ne predstavljaju značajne zdravstvene rizike u tipičnoj konzumaciji, ostaju briga za dugotrajne konzumente čaja. 

Inače, čaj, napravljen od listova Camelliae sinensis, konzumira se diljem svijeta stoljećima, u početku zbog svojih ljekovitih svojstava, a kasnije kao popularno piće. Odavno je prepoznat po bogatom sadržaju polifenola, posebno katehina, koji doprinose njegovim zdravstvenim prednostima.

Studije također pokazuju da redoviti konzumenti čaja imaju smanjenu prevalenciju kognitivnog pada i biomarkera Alzheimerove bolesti, posebno kod starijih osoba. Slično tome, katehini čaja mogu spriječiti gubitak mišićne mase kod starijih osoba, doprinoseći boljim fizičkim performansama i mišićnoj snazi.

Zdravstvene prednosti čaja su jasne, ali njegova konzumacija u prerađenim oblicima poput flaširanog čaja i čaja s mjehurićima trebala bi biti umjerena zbog dodanih šećera i konzervansa. Rezultati ovog pregleda sugeriraju da umjerena konzumacija tradicionalnog, svježe skuhanog čaja može biti korisna, posebno za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. Buduće studije usmjerene na dugoročne zdravstvene učinke različitih vrsta čaja i utjecaj onečišćujućih tvari pomoći će nam da poboljšamo razumijevanje zdravstvenih prednosti i rizika čaja.

Izvor:
Beverage Plant Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.