Značajan porast smrtnosti od moždanog udara


Značajan porast smrtnosti od moždanog udara

Smrtnost diljem svijeta od najčešće vrste moždanog udara značajno je porasla u posljednja tri desetljeća i još će se više povećati u godinama koje dolaze, ističu znanstvenici.

Naime, prema nedavno objavljenom izvješću u časopisu Neurology, broj umrlih od ishemijskog moždanog udara porastao je s 2 milijuna 1990. na više od 3 milijuna 2019.. Očekuje se da će do 2030. goodine dosegnuti gotovo 5 milijuna.

Inače, ishemijski moždani udari uzrokovani su blokadom dotoka krvi u mozak.

Ovo povećanje globalnog broja smrtnih slučajeva od ishemijskog moždanog udara, zajedno s predviđenim daljnjim povećanjem u budućnosti, zabrinjava, no ishemijski moždani udar je moguće spriječiti. Naime, kombinacija čimbenika načina života poput pušenja i prehrane bogate natrijem zajedno s drugim čimbenicima rizika poput visokog krvnog tlaka i visokog indeksa tjelesne mase (ITM) može dovesti do povećanog rizika od moždanog udara.

Sedam glavnih čimbenika rizika za ishemijski moždani udar su pušenje, prehrana bogata natrijem, visok krvni tlak, visok kolesterol, disfunkcija bubrega, visoka razina šećera u krvi i visok indeks tjelesne mase (ITM).

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.