Konzumacija zaslađenih pića povećava rizik od fibrilacije atrija
![Konzumacija zaslađenih pića povećava rizik od fibrilacije atrija](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumacija_zasladenih_pica_povecava_rizik_od_fibrilacije_atrija/24793492-1-cro-HR/konzumacija_zasladenih_pica_povecava_rizik_od_fibrilacije_atrija.jpg)
Odrasle osobe koje su pile dvije litre ili više zašećerenih ili umjetno zaslađenih pića tjedno, imale su veći rizik od razvoja nepravilnog srčanog ritma poznatog kao fibrilacija atrija u usporedbi s odraslima koji su pili manje takvih pića, ukazuje nova studija.
Inače, konzumacija zaslađenih pića povezana je u prethodnim studijama s dijabetesom tipa 2 i pretilošću.
Fibrilacija atrija je stanje u kojem srce kuca nepravilno, povećavajući rizik od moždanog udara pet puta.
Iako su mehanizmi koji povezuju zaslađena pića i rizik od fibrilacije atrija još uvijek nejasni, postoji nekoliko mogućih objašnjenja, uključujući inzulinsku rezistenciju i odgovor tijela na različite zaslađivače. Inače, umjetna sladila u hrani i pićima uglavnom uključuju sukralozu, aspartam, saharin i acesulfam.
Izvor:
Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology