Konzumacija kivija povećava količinu vitamina C u koži i podržava strukturu kože
Izravna mjerenja vitamina C unutar ljudske kože, pokazala su da prehrana može povećati sadržaj vitamina C u koži i utjecati na strukturu kože, te su pritom otkrivena jasna ograničenja njegovih učinaka na stvaranje kolagena i UV zaštitu.
Vitamin C (askorbinska kiselina) široko se promovira za podršku proizvodnji kolagena i zdravlju kože, no malo se zna o tome kako oralni unos mijenja koncentracije askorbata u koži.
Vitamin C prisutan je u oba sloja kože: dermisu bogatom kolagenom i visokocelularnoj epidermi. Kao antioksidans, askorbat neutralizira slobodne radikale izazvane ultraljubičastim zračenjem, štiti od oksidativnog stresa i stimulira sintezu kolagena u fibroblastima i proliferaciju keratinocita, procese ključne za debljinu kože i anti-age prednosti.
Unos vitamina C poboljšava gustoću kože i proliferaciju epiderme. Pa je tako u ovom istraživanju suplementacija kivijem povećala gustoću kože s ~0,15 na ~0,23 skenerske jedinice, što je pokazatelj većeg sadržaja strukturnih proteina u dermi. Proliferacija epidermalnih stanica također se povećala. Međutim, elastičnost kože smanjila se za malu količinu (~7%), a zaštita od oksidativnog stresa izazvana UVA zračenjem nije se poboljšala. Peptidi prokolagena tipa I također se nisu povećali, što sugerira da promjene u sintezi kolagena mogu biti suptilne ili ih ovaj biomarker ne može uhvatiti, unatoč povećanju gustoće kože.