Home / Vijesti

Vijesti

Srčana bolest povezana s anksioznošću i negativnim emocijama

Osobe s blagom srčanom bolešću izložene su većem riziku da će imati lošije zdravlje, tjeskobu (anksioznost) i negativne emocije nego osobe bez srčanih tegoba, ukazuje nova studija. Spomenuti problemi češće se javljaju u žena nego u muškaraca.

Poslijeporođajna depresija se javlja u 1 od 9 majki

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u, otprilike u jedne od devet žena se nakon poroda pojave simptomi poslijeporođajne depresije. Poslijeporođajna depresija se najčešće javlja u mladih majki, u dobi od 24 ili manje godina. Ostali čimbenici rizika koji su povezani s poslijeporođajnom depresijom su slabije obrazovanje, nevjenčani status, pušenje, doživljena tri ili više stresnih događaja u godini prije poroda, rađanje djeteta s niskom porođajnom težinom te boravak djeteta u jedinici neonatalne intezivne skrbi.

Kolektomija usljed ulceroznog kolitisa povećava rizik od žučnih kamenaca

Rezultati danskog istraživanja koje je analiziralo podatke od 4.548 pacijenata koji su bili podvrgnuti kolektomiji zbog ulceroznog kolitisa i više od 44.000 pacijenata u kojih nije učinjena kolektomija, pokazali su da su pacijenti s ulceroznim kolitisom u kojih je učinjena kolektomija izloženi većem riziku od razvoja žučnih kamenaca.

Upalne bolesti crijeva povećavaju rizik od akutnih arterijskih događaja

Prema rezultatima novog istraživanja, izgleda da su pacijenti s teškim oblikom upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, tri mjeseca prije i nakon hospitalizacije, izloženi gotovo dva puta većem riziku od razvoja prvog akutnog arterijskog događaja kao što je ishemijska bolest srca, cerebrovaskularna bolest ili periferna arterijska bolest.

Shizofrenija povezana s većim rizikom od raka dojke

Žene koje boluju od shizofrenije izložene su gotovo dva puta većem riziku od razvoja raka dojke nego njihove vršnjakinje koje ne boluju od shizofrenije, ukazuje nova studija. Također, vallja spomenuti da je rak dojke češći u žena sa shizofrenijom nego u općoj populaciji.

Darunavir povezan s većim rizikom od srčane bolesti i moždanog udara

Osobe zaražene HIV-om koje se liječe darunavirom, antiretrovirusnim inhibitorom proteaze, dulje od pet godina, izložene su 59 posto većem riziku od srčanog udara, moždanog udara i iznenadne srčane smrti te imaju veću vjerojatnost da će biti podvrgnute invazivnom kardiokirurškom zahvatu.

Hrvatska među rijetkima nema obavezno cijepljenje protiv pneumokoka

Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama u kojoj cijepljenje protiv pneumokoka nije uvršteno u kalendar obaveznog cijepljenja, iako je to jedini način za smanjivanje broja pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole, istaknuto je danas na konferenciji za novinare te upozoreno i na sve rašireniji antivakcinacijski pokret u Hrvatskoj.

Hormonska nadomjesna terapija ne smanjuje rizik od Alzheimerove demencije

Žene koje koriste hormonsku nadomjesnu terapiju nakon menopauze ipak nemaju manji rizik od razvoja Alzheimerove demencije, ukazuje nova studija provedena na više od 8.000 Finkinja u dobi od 47 do 56 godina. Inače, ranije je bilo nekih dokaza da bi dugotrajna primjena hormonske nadomjesne terapije mogla biti povezana s manjim rizikom od Alzheimerove demencije.

Gestacijski dijabetes predstavlja zdravstveni rizik za majku i dijete

Francusko istraživanje koje je analiziralo podatke od više od 700.000 trudnoća, pokazalo je da trudnice koje imaju gestacijski dijabetes, imaju 30 posto veću vjerojatnost od prijevremenog poroda, 40 posto veću vjerojatnost da će imati porod carskim rezom te 70 posto veći rizik od preeklampsije/eklampsije.

Vitamin D povezan s manjim rizikom od prehlade, bronhitisa i upale pluća

Analiza 25 studija u kojima je sudjelovalo više od 11.000 ispitanika pokazala je da određene količine vitamina D mogu smanjiti vjerojatnost od oboljevanja od respiratornih infekcija poput prehlade, bronhitisa i upale pluća. Naime, pokazalo se da uzimanje dodataka vitamina D smanjuje rizik od akutnih respiratornih infekcija za 12 posto.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Izdavanje hitnog kontraceptiva ellaOne u ljekarnama trebalo bi biti:

Ljekovito bilje