Home / Vijesti

Vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja Nacionalno povjerenstvo za borbu protiv pušenja Ministarstva zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira javnozdravstvenu aktivnost kako bi podigli svijest o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravstveno stanje hrvatskih građana. Mjerenje ugljičnog monoksida u izdisaju među građanstvom grada Zagreba, s ciljem ukazivanja razlike u stanju pluća kod pušača i onih koji to nisu, održat će se u subotu 26. svibnja od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu.

Grad Zagreb postao predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma

U sklopu 11. javnozdravstvenog projekta "Djeluj sada" održan je Znanstveni simpozij "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse" u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskih ljekarni Zagreb, Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge za prevenciju zloćudnih tumora i drugih bolesti "Zdravi pod suncem". 

Djeca s prekomjernom tjelesnom težinom imaju niži IQ

Izgleda da djeca koja u ranom djetinjstvu imaju prekomjernu tjelesnu težinu imaju niži kvocijent inteligencije (IQ), ukazuje nova studija. Naime, testiranje je pokazalo da djeca s prekomjernom tjelesnom težinom imaju lošije rezultate u području razmišljanja i radne memorije.

Veći opseg u struku povezan s nižim razinama vitamina D

Izgleda da su pretile osobe s većim opsegom struka izložene riziku od nedostatka vitamina D, ukazuje nova studija. Inače, niske razine vitamina D povezane su sa slabijim zdravljem kostiju, većim rizikom od respiratornih infekcija, autoimunim bolestima i srčanom bolešću.

Nedovoljna izloženost mikrobima odgovorna za najčešću zloćudnu bolest dječje dobi

Prema mišljenju britanskog znanstvenika, prof. dr. sc. Mel Greavesa, nedovoljna izloženost mikrobima u djetinjstvu odgovorna je za najčešću zloćudnu bolest dječje dobi, akutnu limfoblastičnu leukemiju koja se javlja u 1 od 2.000 djece.

Stres na poslu može značajno doprinijeti razvoju mentalne bolesti

Rezultati nove studije ukazuju da su osobe koje imaju zahtjevan i stresan posao izložene većem riziku od razvoja čestih mentalnih poremećaja. Smatra se da se oko 14 posto novih slučajeva depresije, anksioznog poremećaja i drugih mentalnih bolesti može spriječiti uklanjanjem stresa na radnom mjestu.

Koncepcija teža u parova gdje je muški partner depresivan

Izgleda da depresija kod muškaraca koji žele postati očevi može smanjiti njihovu šansu da postanu očevi, ukazuje nova studija. Zanimljivo je da depresija kod žena nije bila povezana s manjom stopom zatrudnjivanja. No, žene koje su za vrijeme liječenja svoje neplodnosti uzimale antidepresive znane kao neselektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (non-SSRIs) imale su tri puta veću vjerojatnost da će pobaciti u prvom tromjesečju trudnoće.

Alendronat smanjuje kardiovaskularni rizik nakon prijeloma kuka

Izgleda da bisfosfonat alendronat značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih događaja u bolesnika liječenih bisfosfonatima nakon prijeloma kuka, ukazuje nova studija.

Tjelovježba može smanjiti rizik od zatajivanja srca

Osobe srednje životne dobi mogu redovitom umjerenom tjelesnom aktivnošću u trajanju od 150 minuta tjedno u samo šest godina smanjiti svoj rizik od zatajivanja srca, ukazuje nova studija.

Osobe zaražene HIV-om izložene većem riziku od hipertenzije

Izgleda da su osobe koje su zaražene virusom humane imunodificijencije (HIV) izložene većem riziku od razvoja hipertenzije, dijelom zbog same terapije za HIV, a dijelom zbog same bolesti, ukazuje nova studija. 

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje