Home / Vijesti

Vijesti

Alergije na hranu manje teške u dojenčadi

Izgleda da su teške alergijske reakcije na hranu mnogo manje ozbiljne u dojenčadi nego u male i veće djece, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da je u dojenčadi anafilaksija inducirana hranom puno slabija nego kod veće djece. Anafilaksija je alergijska reakcija cijelog tijela koja može uključivati srčane i respiratorne probleme. U starije djece, anafilaksija uzrokovana hranom može biti čak i po život opasna, dok kod dojenčadi većinom uzrokuje samo osip i povraćanje.

Okultno krvarenje u stolici povećava rizik od smrti od svih uzroka

Detektibilni fekalni hemoglobin povezan je sa rizikom od smrti od brojnih uzroka, a ne samo od raka debelog crijeva, ukazuje nova studija. Smatra se da fekalni hemoglobin ima potencijal kao modificirajući biomarker koji bi se mogao koristiti za procjenu učinkovitosti promjene načina života i terapeutskih intervencija.

Verapamil može poboljšati funkciju beta stanica u oboljelih od dijabetesa tipa 1

Izgleda da antihipertenziv starije generacije verapamil, može poboljšati funkciju beta-stanica gušterače u oboljelih od dijabetesa tipa 1, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da on može potaknuti funkciju preostalih beta-stanica u oboljelih od dijabetesa tipa 1.

Više razine vitamina D smanjuju rizik od raka dojke

Izgleda da više razine 25-hidroksivitamina D (25[OH]D) u serumu, mogu kod žena u dobi od 55 ili više godina, smanjiti rizik od razvoja raka dojke, ukazuje nova studija.

Pušenje povećava rizik od poremećaja srčanog ritma

Što neka osoba više puši, to je izložena većem riziku od razvoja poremećaja srčanog ritma znanog kao fibrilacija atrija, ukazuje nova studija. U slučaju prestanka pušenja dolazi do značajnog smanjenja rizika.

Hrvatska među vodećim zemljama u uspostavi sustava koji jamči sigurnost lijekova

Od početka rada u rujnu 2017., Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL)  uspjela je dostići ili prestići razinu uključenosti većine ostalih država u EU u projekt serijalizacije, od kojih neke imaju svoje nacionalne organizacije, ekvivalentne HOPAL-u, dulje od dvije godine. Tijekom lipnja Hrvatska se pridružila IT sustavu te postala 12. zemlja EU koja je dobila odobrenje za rad. Time je omogućena provedba provjere funkcionalnosti sustava, koji mora biti spreman za početak rada do veljače 2019.

Gordana Buljan Flander – proglašena Ženom godine 2018

Večeras na Oleander terasi hotela Esplanade u Zagrebu, održan je u organizaciji časopisa Zaposlena 23. izbor za Ženu godine, čiju je titulu ove godine odnijela naša dugogodišnja suradnica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja. Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica je Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i više od trideset godina bavi se zaštitom djece i njihovih prava. 

Ultraprocesirane namirnice povezane sa sindromom iritabilnog crijeva

Izgleda da bi konzumiranje ulatraprocesiranih namirnica moglo biti povezano s razvojem sindroma iritabilnog crijeva, ukazuje nova studija. U prosjeku, ultraprocesirane namirnice čine oko 16 posto dnevno konzumiranih namirnica u težini, što odgovara udjelu od 33 posto od ukupnog dnevnog unosa energije.

Ministarstvo zdravstva: Neće doći do nestašice lijekova

U povodu upozorenja Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je najavila moguću nestašicu lijekova, iz Ministarstva zdravstva RH priopćili su kako su u stalnom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama te s Ministarstvom financija, ustvrdivši da neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

Dug prema veledrogerijama u šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna

Koordinacija veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozorila je  kako ukupna dugovanja bolnica za lijekove i medicinski materijal iznose više od dvije milijarde kuna, a taj je dug samo u proteklih šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna, no taj dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se podmiri u značajnijem opsegu.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje