Home / Vijesti

Vijesti

Statini povećavaju rizik od razvoja dijabetesa u žena starije dobi

Terapija statinima, lijekovima za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, može povećati rizik od razvoja dijabetesa u žena starije životne dobi za 33 posto, ukazuje nova studija. Također, što je doza statina bila veća, to je i rizik od dijabetesa bio veći.

Kontracepcijske tablete mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma

Prema istraživanju koje su proveli škotski znanstvenici s University of Aberdeen, kontracepcijske tablete mogu kod žena smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma. Naime pokazalo se da uzimanje kontracepcijskih tableta smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 19 posto, raka endometrija za 34 posto te raka jajnika za 33 posto.

Anđelika i melatonin – duo protiv karcinoma dojke

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje među ženama zapadnog svijeta, pa tako i Hrvatske. Ipak, zadnjih godina bilježimo trend smanjenja stope smrtnosti od karcinoma dojke što možemo pripisati poboljšanoj dijagnostici koja bolest otkriva u ranoj fazi, ali i činjenici da načinom života, prehrambenim navikama, ali i određenim supstancama možemo smanjiti rizik obolijevanja. Brojne su znanstvene studije, primjerice, pokazale kako unos fitoestrogena poput izoflavona, smanjuje rizik od karcinoma dojke, a prema novim saznanjima čini se da sličan protektivan učinak pružaju i anđelika i melatonin.

Pretilost u mladosti povećava rizik od raka jetre kod muškaraca

Mladići koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, izloženi su većem riziku od razvoja ozbiljnih bolesti jetre ili raka jetre kasnije u životu, ukazuje nova švedska studija koja je pratila više od 1,2 milijuna muškaraca. Prisutnost dijabetesa, dodatno povećava spomenuti rizik.

Novi lijekovi za hepatitis C mogu u potpunosti eliminirati bolest

Izgleda da novi lijekovi za liječenje hepatitisa C u velikoj većini slučajeva mogu u potpunosti eliminirati hepatitis C virus iz krvi, što ulijeva nadu da ova bolest jednog dana može biti iskorijenjena, ukazuje nova američka studija. Inače, u SAD-u oko 5 milijuna ljudi boluje od hepatitisa C. Kronični hepatitis C može dovesti do zatajenja jetre.

Test krvi može otkriti recidiv raka pluća šest mjeseci prije PET/CT-a i CT-a

Izgleda da test krvi može otkriti ponovnu pojavu raka pluća oko šest mjeseci prije PET/CT-a (pozitronska emisijska tomografija/kompjutorizirana tomografija) i CT-a (kompjutorizirana tomografija), ukazuje nova studija.

Sleep apneja u djece može negativno utjecati na razvoj mozga

Prema rezultatima novog istraživanja provedenog u SAD-u, izgleda da su djeca koja pate od umjerene ili teške opstruktivne sleep apneje, izložena većem riziku od problema s razvojem mozga. Naime, u njih je uočeno značajno smanjenje sive tvari u područjima mozga koja su odgovorna za kretanje, pamćenje, osjećaje, govor, percepciju, donošenje odluka i samokontrolu.

Nealkoholna masna bolest jetre udvostručuje rizik od smrti kod dijabetičara

Oboljeli od dijabetesa tipa 2 koji su zaprimljeni u bolnicu s nealkoholnom masnom bolesti jetre (NAFLD), izloženi su dva puta većem riziku od smrti od niza uzroka, ukazuje britanska studija u kojoj je sudjelovalo više od 130.000 oboljelih od dijabetesa tipa 2. Očito je da je nealkoholna masna bolest jetre neovisan čimbenik rizika za pobol i smrtnost dijabetičara.

Kemoradioterapija poboljšava stopu preživljavanja starijih pacijenata s glioblastomom

Pridodavanje kemoterapeutika temozolomida terapiji zračenja kod pacijenata starije životne dobi koji boluju od glioblastoma, poboljšava njihovu stopu preživljavanja, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 562 pacijenata s glioblastomom.

Oboljeli od dijabetesa tipa 2 mogu ući u remisiju za samo četiri mjeseca

Kanadsko istraživanje pokazalo je da oboljeli od dijabetesa tipa 2 mogu ući u remisiju za samo četiri mjeseca, uz intenzivnu skrb i promjene u načinu života. Inače, dijabetes tipa 2 se smatra dugoročnim stanjem koje se pogoršava s vremenom. Kako bolest napreduje, oboljelima su potrebnije sve složenije kombinacije lijekova te strogo pridržavanje dijete i prakticiranje tjelovježbe.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Izdavanje hitnog kontraceptiva ellaOne u ljekarnama trebalo bi biti:

Ljekovito bilje