Home / Vijesti

Vijesti

Oboljeli od raka izloženi većem riziku od tromboembolije

Prema rezultatima američkog istraživanja, oboljeli od karcinoma izloženi su značajno većem riziku od tromboembolije u prvih šest mjeseci nakon dijagnosticiranja karcinoma. Najveća incidencija tromboembolije uočena je u oboljelih od raka pluća.

Bolesnici s bubrežnom bolesti izloženi većem riziku od infekcije

Izgleda da kako napreduje bubrežna bolest, tako se u oboljelih od nje povećava rizik od infekcije, ukazuje nova studija. Infekcije s kojima se suočavaju bolesnici s bubrežnom bolesti uključuju infekcije donjeg respiratornog trakta, urinarne infekcije i septikemiju.

Visokokalorična hrana povećava rizik od raka kod žena

Žene koje jednu veće količine visokokalorične hrane izložene su nešto većem riziku od razvoja karcinoma koji su povezani s pretilošću, čak i ako su ostale mršave, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 92.000 žena.

Jednostavna kombinacija lijekova može spriječiti metastaziranje raka dojke

Izgleda da kombinacija inhibitora ciklookigenaze-2 (COX-2) i beta-blokatora primjenjena perioperativno može inhibirati raspon tumora i cirkulirajućih biomarkera  koji su povezani s progresijom bolesti i metastazama u ranoj fazi raka dojke, ukazuje nova studija.

Nedostatak sna kod djece povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Izgleda da djeca koja premalo spavaju imaju veću vjerojatnost da imaju čimbenike rizika za dijabetes tipa 2, ukazuje nova britanska studija u kojoj je sudjelovalo više od 4.500 djece. Smatra se da djeca u dobi od 6 do 13 godina trebaju spavati svake noći 9 do 11 sati. Djeca koja su spavala par sati manje svake noći bila su sklonija debljanju i razvoju inzulinske rezistencije.

Sve više djece oboljeva od dijabetesa tipa 2

Uvriježeno je mišljenje da se dijabetes tipa 2 javlja samo u odraslih osoba srednje životne dobi, no najnoviji podaci ukazuju da sve više djece oboljeva od dijabetesa tipa 2. U Engleskoj i Velsu je u odnosu na prethodnu godinu zabilježen 14 postotni porast broja djece oboljele od dijabetesa tipa 2.

Hospitalizirani zbog upale pluća ili sepse izloženi većem riziku od srčane bolesti

Odrasle osobe koje su hospitalizirane zbog upale pluća ili sepse izložene su većem riziku od razvoja srčane bolesti ukazuje nova švedska studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 237.000 ispitanika. Naime, spomenute osobe imaju šest puta veću vjerojatnost da će u godini nakon hospitalizacije u njih doći do razvoja srčane bolesti.

Sve više mladih umire od raka debelog crijeva

Prema novom izvješću od American Cancer Society, stopa smrtnosti od raka debelog crijeva je u bijelaca mlađih od 55 godina u porastu, a u crnaca iste dobne skupine u padu. Inače, ukoliko se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi bolesti, on se može izliječiti.

Niske razine šećera u krvi u novorođenčadi povezane s problemima u razvoju mozga

Niske razine šećera u krvi u novorođenčadi mogu se naći u svakog šestog novorođenčeta, a rezultati nove studije ukazuju da one mogu utjecati i na razvoj djetetova mozga. Naime, pokazalo se da je novorođenčad koja prilikom rođenja ima nisku razinu šećera u krvi, izložena 2-3 puta većem riziku da će u dobi od 4,5 godina imati problema s pamćenjem, planiranjem, pažnjom, rješavanjem problema i vizualno-motoričkom koordinacijom. 

Dodaci vitamina B3 mogu spriječiti razvoj prirođenih malformacija

Prema rezultatima australskog istraživanja, ispravljanje nedostatka vitamina B3 tijekom trudnoće može pomoći u sprječavanju razvoja prirođenih malformacija kod djeteta. Inače, nedostatak vitamina B3 može biti osobito štetan za vrijeme trudnoće jer može naškoditi razvoju embrija.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje