Home / Vijesti

Vijesti

Prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana je druga konferencija "Hrvatski dan debljine" u organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade "Hrvatska kuća srca". Time je po prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini koji je Hrvatski sabor donio prošle godine na inicijativu Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine

Tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od demencije za gotovo 90 posto

Viša razina tjelesne aktivnosti kod žena srednje životne dobi, povezana je s gotovo 90 posto manjim rizikom od razvoja demencije u starijoj životnoj dobi, ukazuje nova studija.

Klinička ispitivanja omogućuju brz i izravan pristup najsuvremenijim terapijama bez financijskog opterećenja za zdravstveni sustav

Potaknute oprečnim informacijama koje su se pojavile u javnosti povodom provođenja kliničke studije za liječenje spinalne mišićne atrofije u hrvatskim bolnicama, članice Inovativne farmaceutske inicijative (iF!) žele istaknuti važnost kliničkih ispitivanja u Republici Hrvatskoj, za pacijente, liječnike i zdravstveni sustav.

Pušenje povećava rizik od gubitka sluha

Istraživanje provedeno u Japanu na više od 50.000 ljudi pokazalo je da pušenje može povećati rizik od gubitka sluha za 1,2 do 1,6 puta. Smatra se da rezultati ovog istraživanja pružaju snažne dokaze da je pušenje neovisan čimbenik rizika za gubitak sluha.

HZZO osigurao 110 inzulinskih pumpi za oboljele od dijabetesa

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je 110 inzulinskih pumpi u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna s PDV-om, za terapiju osoba oboljelih od šećerne bolesti, od čega je 65 pumpi namijenjeno djeci, a 45 odraslim osobama.

Kolonoskopija značajno smanjuje smrtnost od raka debelog crijeva

Kolonoskopija može značajno smanjiti učestalost raka debelog crijeva i specifičnu smrtnost povezanu s rakom debelog crijeva, ukazuje nova studija. Uočeno je da je kolonoskopija povezana s 61 postotnim smanjenjem smrtnosti od raka debelog crijeva u pacijenata s lijevostranim i desnostranim rakom debelog crijeva.

Hormonska nadomjesna terapija može u žena poboljšati srčanu funkciju

U žena koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju (HRT) tijekom menopauze, uočene su promjene u strukturi i funkciji srca koje mogu biti povezane s nižim rizikom od srčane bolesti, ukazuje nova britanska studija. 

Dugotrajna terapija inhibitorima protonske pumpe povećava rizik od raka jednjaka

Dugotrajna terapija održavanja inhibitorima protonske pumpe (PPI) povećava rizik od raka jednjaka, čak i u pacijenata koji su uzimali inhibitore protonske pumpe za indikacije koje nisu prethodno povezane s rizikom od raka, ukazuje švedsko istraživanje u kojem je sudjelovalo 796.492 pacijenta.

Antihistaminici povezani s neplodnošću u muškaraca

Laboratorijsko istraživanje provedeno na životinjama ukazalo je na povezanost primjene antihistaminika, lijekova za ublažavanje alergije, s neplodnošću u muškaraca. Iako se radi o istraživanju koje je provedeno na životinjama, pacijenti bi trebali biti svjesni ove moguće nuspojave.

Štiti li vitamin D od raka?

Izgleda da bi visoke razine vitamina D mogle biti povezane s manjim rizikom od razvoja nekih vrsta karcinoma, ukazuje nova studija. Istraživanje provedeno u Japanu ukazuje da bi vitamin D mogao biti osobito učinkovit u zaštiti od raka jetre.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje