Home / Vijesti

Vijesti

Zdrava prehrana smanjuje rizik od sive mrene

Izgleda da je zdrava prehrana povezana s manjim rizikom od razvoja nuklearne katarakte povezane sa starijom dobi, ukazuje nova studija. Inače, za nuklearnu kataraktu je karakteristično zamućenje u središnjoj jezgri leće.

Konzumiranje ribe ublažava bol kod oboljelih od reumatoidnog artritisa

Oboljeli od reumatoidnog artritisa koji jedu masnu ribu barem dva puta tjedno imaju manju bol i otok koji su povezani s reumatoidnim artritisom, ukazuje nova američka studija u kojoj je sudjelovalo 176 ispitanika. Inače, prethodne studije su pokazale da dodaci omega-3 masnih kiselina mogu ublažiti simptome reumatoidnog artritisa. No, ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo učinak konzumiranja ribe koja je bogata omega- 3 masnim kiselinama.

Acetilsalicilatna kiselina poboljšava stopu preživljavanja u oboljelih od raka debelog crijeva

Oboljeli od raka debelog crijeva s K-Ras divljim tipom tumora, koji nakon dijagnoze karcinoma redovito uzimaju acetilsalicilatnu kiselinu ili neki drugi nesteroidni protuupalni lijek (NSAIDs), imaju bolju stopu preživljavanja raka debelog crijeva, ukazuje nova studija. Inače, u oko 30 do 50 posto oboljelih od raka debelog crijeva nalazi se mutirani K-Ras gen.

Je li opsesivno kompulzivni poremećaj povezan s upalom u mozgu?

Prema rezultatima novog istraživanja, oboljeli od opsesivno kompulzivnog poremećaja (OKP) imaju visoku razinu upale mozga, osobito u dijelovima mozga za koje se zna da funkcioniraju drugačije kod OKP-a. Smatra se da bi ovo otkriće moglo dovesti do razvoja novih terapija za liječenje opsesivno kompulzivnog poremećaja.

Promjene načina života mogle bi spriječiti ili usporiti demenciju

Izgleda da jednostavne promjene u životnom stilu mogu odgoditi početak demencije ili usporiti njeno napredovanje, ukazuju rezultati nove studije. Naime, smatra se da održavanje uma aktivnim (kognitivni trening), kontrola krvnog tlaka i redovita tjelovježba mogu pomoći u smanjivanju rizika od demencije.

Žene koje doje izložene manjem riziku od srčanog i moždanog udara

Istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 290.000 žena pokazalo je da žene koje doje svoju djecu imaju 10 posto manji rizik da će kasnije u životu pretrpjeti srčani udar ili moždani udar. Jednako tako, pokazalo se da što su žene duže dojile, to su imale manji rizik od razvoja hipertenzije i dijabetesa.

Lenvatinib produžuje život kod starijih pacijenata s rakom štitnjače

Izgleda da lenvatinib, inhibitor tirozin kinaze, značajno poboljšava stopu preživljavanja u pacijenata u dobi od 65 i više godina koji imaju rak štitnjače, ukazuje nova studija. Zanimljivo je da je ovaj pozitivan učinak lenvatiniba uočen samo u starijih pacijenata, no ne i u mlađih pacijenata. Također, treba istaknuti da se lijek lenvatinib pokazao podnošljivim za pacijente.

FDA odobrila delafloksacin za liječenje po život opasnih infekcija

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) jučer je odobrila antibiotik pod nazivom delafloksacin za liječenje ozbiljnih i po život opasnih infekcija, uključujući i one koje se posebno teško svladavaju.

Novi krvni test može pospješiti liječenje raka prostate

Prema mišljenju britanskih znanstvenika novi 3 u 1 krvni test mogao bi pospješiti liječenje raka prostate. Bitna značajka novog testa je njegova mogućnost otkrivanja DNK raka prostate u krvotoku pacijenta. Ova takozvana "tekuća biopsija" ima prednost obzirom da je jeftinija i manje invazivna nego tradicionalne biopsije.

Kombinacija elbasvira i grazoprevira učinkovita u liječenju hepatitisa C kod pacijenata s bubrežnom bolesti

Prema rezultatima C-SURFER kliničkog ispitivanja, fiksna kombinacija elbasvira i grazoprevira je sigurna i učinkovita u liječenju kroničnog hepatitisa C u pacijenata s kroničnom bubrežnom bolesti u stadiju 4-5.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje