Home / Vijesti

Vijesti

Kronične bolesti mogu kod djece narušiti mentalno zdravlje

Djeca koja imaju kronične bolesti kao što su dijabetes ili epilepsija izložena su većem riziku od razvoja nekog od mentalnih poremećaja, ukazuje nova studija. Mentalni poremećaj koji se najčešće javljao u spomenute djece bio je anksiozni poremećaj.

Sve više trudnica boluje od dijabetesa

Prema rezultatima istraživanja kojeg su proveli škotski znanstvenici, sve je veći broj trudnica koje imaju dijabetes tipa 1 ili dijabetes tipa 2, što povećava rizik od komplikacija u trudnoći. Naime, oba dijabetesa su povezana s većim rizikom od rođenja mrtvog djeteta, carskog reza, prijevremenog poroda djeteta i perinatalne smrtnosti.

Mutacije BRCA gena ne utječu na stopu preživljavanja oboljelih od raka dojke

Mlađe pacijentice s rakom dojke koje imaju mutacije BRCA gena imaju istu šansu za preživljavanje raka dojke nakon liječenja kao i njihove vršnjakinje bez navedenih mutacija gena, ukazuje britanska studija provedena na više od 2.700 žena u dobi od 18 do 40 godina.

Liječenje urinarnih infekcija u trudnoći povezano s prirođenim malformacijama

Liječenje infekcija urinarnog trakta tijekom prvog trimestra trudnoće s antibioticima, trimetoprim-sulfametoksazolom i nitrofurantoinom, povezano je s malim rizikom od razvoja prirođenih maloformacija u djeteta, ukazuje nova studija. Prirođene malformacije povezane sa spomenutim antibioticima uključuju malformacije srca, mozga i lica.

Dulji san smanjuje potrebu za slatkišima

Prema rezultatima britanske studije, osobe koje dulje spavaju imaju manju potrebu za konzumiranjem slatkiša, što im može pomoći u skidanju suvišnih kilograma. Smatra se da je spavanje koje traje kraće od sedam sati, čimbenik rizika za metaboličke bolesti poput dijabetesa.

Kod apendicitisa većina pacijenata se odlučuje za kirurški zahvat

Iako se apendicitis (upala crvuljka) često rješava primjenom antibiotika, velika većina Amerikanaca se ipak rađe odlučuje za kirurški zahvat. Naime, američko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 1.700 odraslih osoba pokazalo je da bi čak 86 posto njih izabralo laparoskopsku apendektomiju, gotovo 5 posto njih otvoren kirurški zahvat, a svega 9 posto njih samo antibiotsku terapiju

Hormonska terapija ublažava depresiju povezanu s menopauzom

Primjena hormonske terapije tijekom godine dana može ublažiti simptome depresije u žena u menopauzi i ranoj postmenopauzi, ukazuje nova studija u kojoj su sudjelovale 172 žene u dobi od 45 do 60 godina. Zanimljivo je da u žena koje su ranije imale veliki depresivni poremećaj hormonska terapija nije bila tako uspješna u ublažavanju simptoma depresije.

Vitamin D doprinosi zdravlju krvnih žila

Visoke doze vitamina D mogu pomoći da arterije ostanu fleksibilne i savitljive, što potencijalno smanjuje rizik od srčane bolesti, te srčanog i moždanog udara, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da se nakon samo četiri mjeseca uzimanja dodataka vitamina D smanjila krutost arterija. Što je netko uzimao više vitamina D, to se krutost njegovih arterija više smanjivala.

Ibuprofen povezan s problemima s plodnošću kod muškaraca

Izgleda da uzimanje nesteroidnog protupalnog lijeka ibuprofena može utjecati na plodnost muškaraca, ukazuje nova studija. Naime, uzimanje 600 mg ibuprofena dva puta dnevno tijekom nekoliko tjedna, može utjecati na razvoj stanja znanog kao kompenzirani hipogonadizam koje ima negativan utjecaj na reproduktivno zdravlje muškaraca.

Krema 5-FU smanjuje potrebu za kirurškim zahvatom u oboljelih od raka kože

Primjena kreme koja sadrži 5% fluorouracil (5-FU) tijekom 2 do 4 tjedna, može u pacijenata s rakom kože, bilo da se radi o bazocelularnom ili planucelularnom karcinomu, smanjiti potrebu za kirurškim zahvatom, ukazuju rezultati četverogodišnje studije. Naime, pokazalo se da je potreba za kirurškim zahvatom smanjena za 75 posto tijekom godine nakon terapije za planocelularni karcinom te 11 posto za bazocelularni karcinom.  

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje