Home / Vijesti

Vijesti

Tjelovježba poboljšava ishod liječenja uznapredovalog raka debelog crijeva

Dosadašnja istraživanja su pokazala da redovita tjelovježba poboljšava ishod liječenja u pacijenata s rakom debelog crijeva u početnom stadiju, no sada, po prvi puta, pokazalo se da isto vrijedi i za pacijente s uznapredovalim rakom debelog crijeva.

Mogu li meso s roštilja i suhomesnati proizvodi smanjiti stopu preživljavanja raka dojke?

Poznato je da konzumiranje mesa s roštilja i suhomesnatih proizvoda može povećati rizik od raka dojke. No, izgleda da njihova konzumacija može smanjiti i stopu preživljavanja u oboljelih od raka dojke, ukazuju rezultati studije u kojoj je sudjelovalo više od 1.500 žena, koje su praćene gotovo 20 godina.

Shizofrenija izravno povezana s dijabetesom

Izgleda da postoji izravna veza između shizofrenije i razvoja dijabetesa, čak i kad nema poznatih čimbenika rizika za dijabetes, ukazuje nova studija. Naime, britanski znanstvenici s King's College London, otkrili su da je razina glukoze u plazmi povećana u pacijenata s prvom epizodom psihoze.

Oboljeli od ciroze jetre imaju veći hepatokarcinogeni potencijal

U usporedbi s pacijentima s normalnom jetrom koji su podvrgnuti hepatektomiji zbog hepatocelularnog karcinoma, oboljeli od ciroze jetre imaju veći hepatokarcinogeni potencijal, ukazuje nova studija. Naime, rizik od recidiva hepatocelularnog karcinoma bio je znatno veći u pacijenata koji su imali i cirozu jetre.

Je li inhibicija proteina EZH2 buduća terapija za liječenje multiplog mijeloma?

Istraživanje koje su proveli švedski znanstvenici s Uppsala University pokazalo je da protein EZH2 utječe na razvoj multiplog mijeloma, što znači da bi se inhibicijom navedenog proteina mogao liječiti multipli mijelom.

Imunomodulator nivolumab poboljšava sveukupno preživljavanje u pacijenata s uznapredovalim rakom želuca

Prema rezultatima faze III kliničkog ispitivanja ONO-4538-12, izgleda da, nivolumab, monoklonsko protutijelo i PD-1 inhibitor, može u pacijenata s neoperabilnim i uznapredovalim rakom želuca ili u pacijenata s rekurentnim i refraktornim rakom želuca, poboljšati sveukupnu stopu preživljavanja.

Otkriveno kako stres povećava rizik od srčane bolesti

Prema mišljenju američkih znanstvenika s Harvard Medical School, pojačana aktivnost u području mozga odgovornom za osjećaje znanom kao amigdala, mogla bi objasniti zašto stres može povećati rizik od srčane bolesti i moždanog udara. Inače, amigdala je povezana s reakcijama na strah i užitak.

Pomoću testa urina može se utvrditi što ste jeli

Britanski znanstvenici s Imperial College London, Newcastle University i Aberystwyth University, razvili su test urina pomoću kojega se može utvrditi koliko su nečije prehrambene navike zdrave. Smatra se da bi se pomoću novog testa urina mogli poboljšati prehrambeni savjeti te pospješiti liječenje pretilosti i prevencija dijabetesa tipa 2.

Kemijski spoj nastao tijekom probave crvenog mesa povezan s rizikom od srčanog udara

Prema rezultatima nove studije, kemijski spoj nastao tijekom probave crvenog mesa, jaja i mliječnih proizvoda, povezan je s većim rizikom od fatalnog srčanog ili moždanog udara. Naime, pacijenti s povišenim razinama trimetilamin-N-oksida (TMAO) u krvi, imaju šest puta veću vjerojatnost da će tijekom narednih mjesec dana umrijeti usljed srčanog ili moždanog udara ili će morati biti podvrgnuti hitnom zahvatu kako bi se otvorila blokirana arterija.

Povišeni krvni tlak često nedijagnosticiran

Istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je da polovica ljudi koji su bili pregledani u mobilnim klinikama nije bila svjesna da imaju povišeni krvni tlak, koji se često naziva i tihim ubojicom. Inače, povišeni krvni tlak, znan i kao hipertenzija, stvara dodatni pritisak na srce i krvne žile, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Izdavanje hitnog kontraceptiva ellaOne u ljekarnama trebalo bi biti:

Ljekovito bilje