Home / Vijesti

Vijesti

Uzimanje acetilsalicilatne kiseline nakon dijagnoze raka debelog crijeva poboljšava preživljavanje

Oboljeli od raka debelog crijeva koji nakon dijagnoze karcinoma započnu sa svakodnevnim uzimanjem niskih doza acetilsalicialtne kiseline, imaju bolju stopu preživljavanja, ukazuje nova studija.

Acetilsalicilatna kiselina može smanjiti rizik od raka jetre u pacijenata s hepatitisom B

Svakodnevno uzimanje acetilsalicilatne kiseline može smanjiti rizik od raka jetre u oboljelih od hepatitisa B, ukazuje studija koja je analizirala podatke od 205.000 pacijenata s kroničnim hepatitisom B. Inače, poznato je da virus hepatitisa B može uzrokovati cirozu i rak jetre.

Oralni seks i pušenje opasna kombinacija po zdravlje muškaraca

Prema rezultatima nove studije oralni seks i pušenje predstavljaju opasnu kombinaciju po zdravlje muškaraca, obzirom da u njih povećavaju rizik od karcinoma glave i vrata. Naime, muškarci koji puše i koji su sa više od pet partnerica imali oralni seks (kunilingus), izloženi su najvećem riziku od razvoja karcinoma glave i vrata.

Djeca koja uzimaju antidepresive izložena većem riziku od dijabetesa

Prema rezultatima studije u kojoj je sudjelovalo više od 119.000 ispitanika u dobi od 5 do 20 godina, izgleda da su djeca koja uzimaju antidepresive izložena većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Konzumiranje oraha smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Konzumiranje namirnica koje su bogate omega-6 višestruko nezasićenim masnim kiselinama poput oraha i ulja soje i suncokreta, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija.

Odlazak dragog prijatelja i kolege

Nažalost više nije sa nama naš dragi prijatelj, kolega i član Stručnog kolegija zdravstvenog portala Cybermed.hr, doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med., koji je tragično preminuo u  nedjelju 15.10 2017. u 48. godini života. Pamtit ćemo ga kao vrhunskog stučnjaka, omiljenog među kolegama i pacijentima, koji je svojim odgovornim i predanim radom ulijevao sigurnost i povjerenje kako pacijentima tako i kolegama.

Koja tri čimbenika mogu povećati rizik od sepse?

Ozbiljne infekcije krvotoka poznate i kao sepsa, češće su među pušačima, koji su pretili i neaktivni, ukazuje nova norveška studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 2.000 pacijenata koji su imali sepsu. Osobe koje imaju tri spomenuta čimbenika rizika imaju gotovo pet puta veći rizik od sepse. Inače, svake godine diljem svijeta od sepse umire oko 6 milijuna ljudi.

Niže razine kalcija u serumu povezane sa srčanim zastojem

Niže razine kalcija u serumu, čak i unutar normalnog raspona, mogu povećati rizik od srčanog zastoja (srčanog aresta), ukazuje nova studija. Inače, U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice.

Cjepivo protiv kolere smanjuje rizik od smrti od raka debelog crijeva

Cijepljenje protiv kolere nakon dijagnosticiranja raka debelog crijeva povezano je s 47 posto manjim rizikom od smrti od raka debelog crijeva i 41 posto manjim rizikom od smrti od bllo kojeg uzroka, ukazuje nova švedska studija.

Kognitivno bihevioralna terapija pomaže u ublažavanju simptoma menopauze

Izgleda da kognitivno bihevioralna terapija može pomoći ženama u menopauzi koje imaju probleme sa spavanjem i depresijom, ukazuje nova studija. Inače, nesanica (insomnija) i depresija se često javljaju u žena u menopauzi.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje