Što je aktinička keratoza?


Što je aktinička keratoza?

Aktinička keratoza, znana i kao solarna keratoza, predstavlja keratotičnu tvorbu koja se pojavljuje na dijelovima kože koji su izloženi suncu i može prijeći u invazivni planocelularni karcinom kože (spinocelularni karcinom, rak pločastih stanica). Aktinička keratoza se ubraja u jednu od najčešćih lezija kože. Često je se može naći u osoba sa svijetlom ili crvenom kožom i tipovima kože I ili II te u osoba koje puno vremena provode na otvorenom (mornari, ribari, poljodjelci, građevinski radnici i dr.).

Najčešće se nalazi na licu, vlasištu, usnama, nosu, ušima te stražnoj strani vrata, podlaktice i šaka.

Najveći čimbenik rizika za aktiničku keratozu je prekomjerno izlaganje ultraljubičastim (UV) zrakama koje kumulativno oštećuju pirimidinski lanac DNK epidermalnih stanica i umanjuju mogućnost imunosnog odgovora. Također, u rijetkim slučajevima aktinička keratoza može biti posljedica velikog izlaganja X-zrakama.

U početku su aktiničke keratoze toliko malene da se lakše otkriju dodirom nego vidom. Jednako tako, osobe s aktiničkim keratozama mogu imati više nevidljivih (subkliničkih) lezija od onih koji se pojavljuju na površini kože.

Svaka osoba u koje dođe do razvoja aktiničke keratoze mora imati na umu da može doći i do razvoja drugih aktiničkih keratoza. Što  se više aktiničkih keratoza ne liječi i što su te lezije starije, veća je vjerojatnost da se jedna ili više aktiničkih keratoza razvije u planocelularni karcinom kože.

Valja spomenuti da je prema mišljenju nekih znanstvenika aktinička keratoza najraniji oblik planocelularnog karcinoma. Ukoliko se planocelularni karcinom ne liječi, može postat invazivan te opasan po život.

Također, treba podsjetiti i na aktinički heilitis, varijantu aktiničke keratoze, koji često predstavlja agresivnu prekancerozu donje usne. Sluznica usana postaje suha i tanka zbog nestajanja žlijezda slinovnica i vezivnoga tkiva. Osobe s aktiničkim heilitisom izložene su većem riziku od razvoja planocelularnog karcinoma.

Procjenjuje se da se oko 10 posto aktiničkih keratoza pretvara u planocelularni karcinom kože. Na sreću, postoji mnogo učinkovitih tretmana za liječenje aktiničke keratoze.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.