Liječenje aktiničke keratoze


Liječenje aktiničke keratoze

Aktinička keratoza može ostati nepromijenjena, spontano se povući ili napredovati u invazivni karcinom pločastih stanica (planocelularni karcinom). Što će se desiti s nekom aktiničkom keratozom nemoguće je predvidjeti. Premda je rizik od progresije bilo koje aktiničke keratoze u invazivni karcinom pločastih stanica malen, približno 10 posto, ukoliko pacijent ima mnoga lezije, rizik od progresije u karcinom postaje značajan.

Također, treba reći da se ponekad aktiničke keratoze klinički ne razlikuju od ozbiljnijih kožnih malignih bolesti, uključujući karcinom pločastih stanica i lentigo maligna

Općenito gledajući liječenje aktiničke keratoze je dobro podnošljivo i jednostavno. Odgovarajuća terapija se obično odabire na temelju broja prisutnih lezija i učinkovitosti liječenja. Naravno, također, treba uzeti u obzir i ustrajnost lezija, dob pacijenta, povijest raka kože i podnošljivost načina liječenja.

U liječenju aktiničke keratoze najčešće se primjenjuje terapija tekućim dušikom. Ostale su mogućnosti liječenja lokalni citostatik 5-fluorouracil u obliku kreme, lokalni imunomodulator imikvimod u obliku kreme, topikalni diklofenak gel, ingenol mebutat gel, lokalno primjenjena fotodinamska terapija (FDT) s delta-aminolevulinskom kiselinom, kirurška ekcizija, elektrokoagulacija, te laserska destrukcija.

Ovom prilikom također treba spomenuti da su rezultati jedne studije pokazali prehrana s malo masti pospješuje liječenje aktiničke keratoze te smanjuje vjerojatnost razvoja novih aktiničkih keratoza.

Jednako tako, ne treba zaboraviti da bi osobe koje imaju aktiničke keratoze trebale izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 15 sati te bi trebale primjenjivati mjere zaštite od sunca poput nanošenja krema s visokim fotozaštitnim djelovanjem na kožu koja je izložena UV zrakama, nošenja kape ili šešira i odjeće dugih rukava te boravka u hladu.

Zadnja izmjena: 01.09.2019.