Narušeni crijevni mikrobiom usljed upotrebe antibiotika utječe na odgovor na cjepivo za gripu


Narušeni crijevni mikrobiom usljed upotrebe antibiotika utječe na odgovor na cjepivo za gripu

Normalna crijevna flora važna je za održavanje eubioze, ravnoteže mikroba u tijelu. Kada dođe do neravnoteže u mikrobiomu crijeva, disbioze, to može dovesti do širokog niza probavnih smetnji i drugih zdravstvenih stanja. Crijevna flora važna je za borbu protiv štetnih patogena, probavljanje hrane i sintezu vitamina, koji svi doprinose ukupnom zdravlju.

Brojne studije povezuju disbiozu s nekoliko zdravstvenih stanja, a sada je nova studija pokazala da unos oralnih antibiotika može naruštiti ravnotežu u crijevnom mikrobiomu, mijenjajući ljudski imunološki odgovor na sezonsko cjepivo protiv gripe.

Ljudi koji su konzumirali antibiotike doživjeli su određene promjene u svom imunološkom sustavu, promovirajući pro-upalno stanje, te je njihova zaštita od virusa gripe bila lošija. Znanstvenici vjeruju da je ovaj učinak povezan s procesom kojim crijeva flora regulira ili održava metabolizam žučne kiseline, s manje mikroorganizama.

Budući da su antibiotici i cjepiva dvije najčešće korištene medicinske intervencije, smatra se da ovo otkriće ima važne posljedice na kliničku praksu i javno zdravlje.

Izvor:
Cell

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.