Cijepljenje protiv uzročnika gripe


Cijepljenje protiv uzročnika gripe

Što je gripa?

Gripa ili influenca je zarazna bolest koju uzrokuje virus gripe. Sama po sebi, gripa nije opasna bolest, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje mogu biti i fatalne. Simptomi se pojavljuju iznenada i uključuju visoku tjelesnu temperaturu, tresavicu , bolove u mišićima i jaku glavobolju. Također, često se javlja sekrecija iz nosa i jaki kašalj koji može trajati tjednima.

Gripa je jako zarazna (1 putnik sa simptomima gripe u avionu zarazi do 72% ostalih putnika). Možete je dobiti udisanjem; od nekoga tko kašlje ili kiše; ako ste u bliskom kontaktu s osobom koja ima gripu ili ako dodirujete zaraženi predmet i tako prenesete viruse u respiratorni sustav.

Djeca su zaraznija od odraslih i dulje šire virus gripe, a češće su i hospitalizirana zbog gripe nego zbog drugih zaraznih bolesti, najčešće u dobi do dvije godine

Tko može oboljeti od gripe?

Svatko može dobiti gripu, uključujući osobe dobrog zdravlja. Također, ako imate gripu, možete je nesvjesno prenijeti i na druge, jer do pojave simptoma treba proći 1-4 dana, a zarazni smo i 5 dana nakon nastanka simptoma.

Kako cijepiti dijete protiv gripe?

Cijepljenje protiv uzročnika gripe provodi se pred sezonu gripe (listopad, studeni) u dvije doze, drugu dozu dijete dobiva 4-6 tjedana nakon prve doze i cijepljenje treba ponoviti svake godine obzirom da se virus gripe svake godine mijenja.

Tko bi se trebao cijepiti protiv gripe?

Djeca koja boluju od kroničnih bolesti spadaju u visoko rizičnu skupinu osoba kod kojih može doći do po život opasnih komplikacija uslijed infekcije gripom i ona bi se trebala cijepiti protiv gripe. Zbog zaštite visokorizične djece trebale bi se cijepiti i osobe koje su s njima u kontaktu!

  • Preporučuje se cijepljenje za svu djecu između 6 i 23 mjeseca i članove njihovih obitelji.
  • Astmatičari ili njihovi članovi obitelji te drugi kronični bolesnici.
  • Stariji od 65 godina.
  • Svi koji žele izbjeći gripu. 

Kada se treba cijepiti protiv gripe?

I djeca i odrasli trebaju se cijepiti svake godine prije početka sezone gripe (od rujna do studenog), ali nije prekasno niti tijekom sezone (od studenog do travnja; najčešće od konca prosinca do ožujka). Zaštita se stječe tjedan do dva nakon cijepljenja.

Zašto se moramo cijepiti svake godine?

Virusi gripe se stalno mijenjaju. U pravilu se svake sezone pojavljuju novi sojevi virusa gripe. Svake sezone najaktivnije viruse određuje Svjetska zdravstvena organizacija i oni ulaze u sastav cjepiva koje se proizvodi za dolazeću sezonu.

Neka djeca se ne smiju cijepiti protiv gripe

  • Djeca mlađa od 6 mjeseci
  • Djeca koja su imala alergijsku reakciju na jaja ili na cjepivo protiv gripe ne smiju se cijepiti.
  • Djeca koja su umjereno ili teško bolesna trebaju pričekati da potpuno ozdrave.
  • Trudnice u prvom tromjesečju trudnoće

Koje su neželjene reakcije na cjepivo protiv gripe?

Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške reakcije izuzetno je mali.

Većina cijepljenih protiv gripe nema nikakve neželjene reakcije.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene):

  • Bolnost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda
  • Povišena temperatura

Teške alergijske reakcije su vrlo rijetke. Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavicu.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Za sve ostale informacije o cijepljenju od gripe pitajte svog liječnika.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.