Home / Centri A-Z / Cjepiva

Cjepiva

Cjepiva

Načini sprječavanja pojave zaraznih bolesti

Sprječavanje pojavljivanja (imunoprofilaksa) zaraznih bolesti provodi se na dva načina, aktivno i pasivno. Aktivna imunoprofilaksa je postupak koji nazivamo cijepljenjem, a kojim se organizam potiče da sam razvije specifičnu obranu prema određenoj zaraznoj bolesti. Pasivna imunoprofilaksa je postupak kojim se organizam privremeno zaštićuje od određene infekcije davanjem gotovih zaštitnih protutijela.

Povezano s cjepivima

Ospice, poznate i kao morbilli ili dobrac, vrlo su zarazna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u dječjoj dobi, a očituje se vrućicom, kašljem, kataralnim simptomima, konjunktivitisom, enantemom (Koplikove pjege) na sluzničkoj površini obraza i usana te makulopapuloznim osipom koji se širi cefalokaudalno (od glave prema stopalima). Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju kliničke slike. Liječenje je suportivno, a cijepljenje je vrlo učinkovito u sprječavanju oboljevanja od ospica.

Obzirom da dr. Lidija Gajski nastavlja na različitim portalima davati intervjue i izjave u svojem antivakcinacijskom tonu, dobro je da se širi krug ljudi upozna s koristima cijepljenja, ali i istinom o ključnim "argumentima" koje navode antivakcinalisti, a koji su nedvosmisleno i argumentirano zabačeni i opovrgnuti. Te činjenice neće promijenit mišljenje antivakcinalista, ali će, nadam se, pomoći drugima, u prvom redu roditeljima čija djeca dolaze na red za cijepljenje, da se točnije informiraju o prednostima cijepljenja i rizicima necijepljenja, kao i o obmanama koje kruže u glavama antivakcinalista i pomoću kojih oni, iz samo njima znanih razloga, pokušavaju pružiti besplatnu pomoć svima koji su kruto izloženi na milost i nemilost farmaceutskoj industriji i medicinskom establišmentu.

Izgleda da je u Hrvatskoj stanje redovno. U svijetu cirkuliraju 2 gripe, uobičajena sezonska i nova pandemijska. U Hrvatskoj se pandemijska gripa već pojavila, a sezonska se iščekuje. Međutim, oba problema još uvijek se doživljavaju kao problem nekog drugog.

Krajem 50-tih godina prošlog stoljeća, moj otac, liječnik, odveo je moju sestru i mene na cijepljenje oralnim živim cjepivom protiv poliomijelitisa (dječje paralize) u Maribor. Cjepivo je tada bilo još u eksperimentalnoj uporabi. U to je vrijeme Hrvatskom i bivšom Jugoslavijom harala epidemija poliomijelitisa. U Klinici za infektivne bolesti nabavili su "željezna pluća" kako bi oboljeli mogli preživjeti kljenut dišnih mišića, ali i dan danas ima znatan broj 45-50-godišnjaka, koji vuku posljedice preboljele paralitičke bolesti. Mnogi, i među njima osobito mnogi liječnici, nisu se odlučivali na novo cjepivo, a bilo je i tragičnih posljedica takve neodlučnosti.

Pneumokok, ili, točnije: Streptococcus penumoniae, uzročnik je čitavog niza infektivnih oboljenja koja pogađaju na prvom mjestu djecu i potom osobe treće životne dobi. Kao posebna bakterija poznat je još od vremena kada ga je, kao nusnalaz, identificirao Pasteur u slini jednog bolesnika oboljelog od bjesnoće. Najčešći je uzročnik gnojnog rinofaringitisa, sinuitisa i rinosinuitisa te upale srednjeg uha.

Vodene kozice ili varicellae su jedna od najčešćih zaraznih bolesti djece, uglavnom u dobi od 1. do 7. godine života, rjeđe odraslih, uzrokovana virusom varicela-zoster iz porodice herpesvirusa, karakterizirana tipičnim vezikuloznim egzantemom (vodenim mjehurićima).

Kombinirana cjepiva donose prednost manjeg broja injekcija i bolje procijepljenosti. Kako raste broj potrebnih cijepljenja, osobito u prve dvije godine života (vidi američki kalendar cijepljenja (1)), tako se dosta truda ulaže u tvorbu novih kombiniranih cjepiva.

Broj korisnih i preporučenih cjepiva raste iz godine u godinu te omogućuje djeci i roditeljima bezbrižnije djetinjstvo. Na taj način broj injekcija cjepiva koje bi dijete trebalo primiti postaje sve veći. Zato se već od početka primjene univerzalnih programa procjepljivanja nastojalo što više cjepiva povezati u što manje injekcija (uboda).

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje