Crijevni mikrobiom povezan s rizikom od multiple skleroze i razvojem bolesti


Crijevni mikrobiom povezan s rizikom od multiple skleroze i razvojem bolesti

Međunarodni istraživački konzorcij uočio je značajne razlike između profila crijevnih bakterija pacijenata s multiplom sklerozom i zdravih pojedinaca, kao i između pacijenata s multiplom sklerozom koji primaju različite lijekove. Jednako tako, otkriveni su novi mehanizmi pomoću kojih te bakterije potencijalno mogu utjecati na razvoj bolesti i odgovor na liječenje.

Istraživanje je identificiralo desetke novih vrsta bakterija povezanih s multiplom sklerozom i potvrdilo druge vrste koje su prije bile povezane samo s tom bolešću. Uočeno je da je kod oboljelih od multiple skleroze značajno povećan udio Akkermansia muciniphila, Ruthenibacterium lactatiformans, Hungatella hathewayi i Eisenbergiella tayi te smanjen udio Faecalibacterium prausnitzii i Blautiae.

Također se otkrilo, da je najveći izvor varijacija u vrstama bakterija povezan sa zemljopisnim položajem sudionika, što je potvrdilo važnost lokacije i lokalnih varijacija u prehrani za crijevni mikrobiom. Drugi najveći izvor varijacija bio je status bolesti sudionika, što su istraživači i očekivali.

Izvor:
Cell

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.