Dvije skupine lijekova za dijabetes povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara


Dvije skupine lijekova za dijabetes povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Dvije skupine lijekova za dijabetespripravci sulfonilureje i bazalni inzulin, povećavaju rizik od srčanog udara, moždanog udara i zatajivanja srca, ukazuje nova studija. Pripravci sulfonilureje pomažu da se otpušta više inzulina u tijelu. Uzimaju se oralno i u uporabi su od pedesetih godina prošlog stoljeća. Bazalni inzulin se primjenjuje kao injekcija, a osmišljen je tako da se inzulin polako otpušta tijekom dana.

Pripravci sulfonilureje povećavaju rizik od srčane bolesti i moždanog udara za 36 posto, a bazalni inzulin za gotovo dva puta.

Valja istaknuti da lijekovi za dijabetes novije generacije, koji su obično i skuplji, smanjuju rizik od srčane bolesti i moždanog udara. Pa je tako liječenje lijekovima poznatim kao inhibitori DPP-4, SGLT-2 inhibitori i agonisti GLP-1, povezano s približno 20 posto manjim rizikom od komplikacija, kao što su bolesti srca i moždani udar.

Trenutno se osobe s dijabetesom tipa 2 prvo liječe metforminom, no ukoliko je terapija s metforminom neuspješna ili nije podnošljiva, često im se daju pripravci sulfonilureje ili bazalni inzulin. 

Inače, samo do 10 do 15 posto oboljelih od dijabetesa liječi se novim ijekovima za dijabetes.

Pripravci sulfonilureje uključuju klorpropamid, glimepirid, glipizid, gliburid i tolbutamid. U bazalne inzuline ubrajaju se glargin, detemir i degludek inzulini.

Izvor:
JAMA Network Open

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.