Novi krvni test može uočiti pet karcinoma i do četiri godine ranije


Novi krvni test može uočiti pet karcinoma i do četiri godine ranije

Američki znanstvenici s University of California, San Diego, rade na krvnom testu koji može otkriti pet uobičajenih vrsta karcinoma puno ranije od postojećih dijagnostičkih metoda.

Krvni test, koji je i dalje eksperimentalni, traži određene genetske potpise povezane s tumorima. Znanstvenici su otkrili da može otkriti pet vrsta karcinoma - rak debelog crijeva, rak jednjaka, rak jetre, rak pluća i rak želuca - i do četiri godine ranije, u usporedbi sa standardnim testovima.

Ovaj test ima jednu od najvećih stopa osjetljivosti koja je zabilježena, i to je moguće učiniti s relativno malim uzorkom krvi, ističu znanstvenici. U ovom istraživanju, krvni test je imao stopu osjetljivosti od oko 95% kod ljudi bez simptoma karcinoma.

Valja istaknuti, da ovaj novi test samo pokazuje postoji li neki od pet navedenih karcinoma, a ne kojeg je tipa karcinom. 

Prema mišljenju znanstvenika, potrebna su još dodatna istraživanja kako bi se potvrdila točnost ovog testa. No, treba istaknuti da su početni rezultati ohrabrujući.

Izvor:
Nature Communications

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.