Rizik od krvnih ugrušaka ostaje povećan gotovo godinu dana nakon COVID-19


Rizik od krvnih ugrušaka ostaje povećan gotovo godinu dana nakon COVID-19

Osobe koje su oboljele od COVID-19 imaju veći rizik od opasnih krvnih ugrušaka gotovo godinu dana kasnije, ukazuju rezultati nove studije. COVID-19 bio je povezan s naglo povećanim rizikom od problema povezanih s krvnim ugrušcima – uključujući srčani i moždani udar.

Prvi tjedan nakon dijagnoze COVID-19 rizik od arterijskog krvnog ugruška – vrste koja bi mogla uzrokovati srčani udar ili ishemijski moždani udar blokiranjem protoka krvi u srce ili mozak – bio je gotovo 22 puta veći nego kod nekoga bez COVID-19. Taj je rizik naglo pao, na manje od četiri puta veći, u drugom tjednu. Između 27. i 49. tjedna postoji približno 30% povećan rizik za arterijske ugruške. No, porast je bio dulje veći za ugruške u venama, što uključuje duboku vensku trombozu i plućnu emboliju, kada ugrušak putuje do pluća.

Smatra se da ovi rezultati pojačavaju poruku da je za ljude koji imaju kardiovaskularne probleme, uzimanje dokazanih preventivnih lijekova i upravljanje čimbenicima rizika još važnije sada nego što je bilo prije pandemije.

Izvor:
AHA News

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.