Bakterijske infekcije mogu povećati rizik od koronarne bolesti srca kod oboljelih od dijabetesa tip 1


Bakterijske infekcije mogu povećati rizik od koronarne bolesti srca kod oboljelih od dijabetesa tip 1

Prema rezultatima nove studije, bakterijske infekcije mogu povisiti rizik od razvoja koronarne bolesti srca u osoba s dijabetesom tipa 1. Jednako tako, valja spomenuti, da je visoka razina bakterijskih lipopolisaharida u krvi, također bila čimbenik rizika za koronarnu bolest srca.

Koronarna bolest srca označava suženje unutrašnjeg promjera koronarnih arterija aterosklerotskim plakom koji nastaje uslijed dugotrajnog oštećenja arterija kemijskim (kolesterol, dijabetes, pušenje) i mehaničkim čimbenicima (arterijska hipertenzija) što dovodi do upalnog procesa i nakupljanja masti. Kako proces vremenom napreduje, aterosklerotski plak raste, zbog čega se smanjuje protok krvi kroz koronarnu arteriju, a samim time i opskrba srčanog mišića kisikom, koja za posljedicu ima nastanak angine pektoris i srčanog udara.

Valja spomenuti, da koronarna bolest srca i cerebrovaskularna bolest čine 75 do 80 posto slučajeva kardiovaskularne bolesti, a da kardiovaskularnoj bolesti najviše doprinosi ateroskleroza

U širem smislu, ovo istraživanje pokazuje kako su infekcije povezane s razvojem kasnih komplikacija dijabetesa, i što je možda još važnije, kako su infekcije povezane s razvojem koronarne bolesti srca.

Izvor:
Journal of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.