Bolest masne jetre može povećati rizik od zatajivanja srca


Bolest masne jetre može povećati rizik od zatajivanja srca

Abnormalno nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom može uvelike povećati rizik od zatajenja srca, ukazuju rezultati nove studije. Inače, gotovo 1 od 4 odrasle osobe u SAD-u ima stanje poznato kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) koje može dovesti do trajnog oštećenja jetre i povećati rizik od ateroskleroze.

Ljudi s nealkoholnom masnom bolesti jetre koji su bili stariji, muškarci ili koji su imali dijabetes ili koronarnu bolest srca bili su pod posebno većim rizikom od zatajenja srca. No, nakon prilagodbe prema dobi, rasi i spolu, pokazalo se da odrasle osobe s NAFLD-om imaju 3,5 puta veću vjerojatnost od zatajivanja srca od onih bez NAFLD-a.

Valja spomenuti, da pretilost, dijabetes i visoki kolesterol često imaju glavnu ulogu u nealkoholnoj masnoj bolesti jetre. Stoga je izuzetno bitno održavanje zdrave tjelesne težine, nepušenje, tjelesna aktivnost, zdrava prehranu, dovoljno sna i kontrola krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi.

Također, treba naglasiti, da je NAFLD također povezan s povećanim rizikom od ciroze jetre, zatajenja jetre i raka jetre.

Izvor:
American Heart Association News

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.