COVID-19 može utjecati na mozak hospitalizirane djece


COVID-19 može utjecati na mozak hospitalizirane djece

Novi koronavirus SARS-CoV-2 može ostaviti više od 40 posto djece hospitalizirane zbog COVID-19 s glavoboljama i drugim dugotrajnim neurološkim simptomima, tvrdi nova studija. Jednako tako, djeci koja su razvila te glavobolje ili su doživjela promijenjen mentalni status poznat kao akutna encefalopatija vjerojatnije je da će trebati intenzivnu skrb.

Virus SARS-CoV-2 može utjecati na djecu na različite načine: može uzrokovati akutnu bolest, gdje se simptomatska bolest javlja ubrzo nakon infekcije, ili djeca mogu razviti upalno stanje zvano višesistemski upalni sindrom u djece (MIS-C)  tjednima nakon uklanjanja virusa.

Ovo istraživanje je pokazalo da su neurološki simptomi češći u djece s MIS-C, koja su također imala veću vjerojatnost da će imati dva ili više od tih simptoma.

Kod djece s višesistemskim upalnim sindromom u djece (MIS-C), često su uočene glavobolje, akutna encefalopatija i vrtoglavica. Dok su kod djece koja su imala akutni COVID-19, također zabilježene glavobolje i akutna encefalopatija, kao i epileptički napadaji. Rjeđe su simptomi uključivali gubitak mirisa, oštećenje vida, moždani udar i psihozu.

Smatra se da ova studija pokazuje da je učestalost neuroloških manifestacija u djece s COVID-19 visoka.

Izvor:
Pediatric Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.