Estrogen može utjecati na rizik od depresije u žena


Estrogen može utjecati na rizik od depresije u žena

Žene koje su tijekom reproduktivnih godina dulje vrijeme izložene hormonu estrogenu, imaju manji rizik od razvoja depresije tijekom menopauze i deset godina nakon nje, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 1.300 žena. Inače, i neka prethodna istraživanja su pokazala da reproduktivni hormoni imaju ulogu u riziku od depresije kod žena.

U ovom istraživanju znanstvenici su se usredotočili na estradiol, glavni oblik estrogena koji je u žena prisutan tijekom reproduktivnih godina. Valja spomenuti da estradiol može utjecati na razinu serotonina, neurotransmitera koji ima ulogu u nastanku depresije.

Čimbenici koji mogu povećati duljinu izloženosti estradiolu uključuju mlađu životnu dob kod prve menstruacije te broj menstrualnih ciklusa žene tijekom života.

Jednako tako, pokazalo se da je i dulja primjena kontracepcijskih pilula povezana s manjim rizikom od depresije. Dok broj trudnoća i dojenje nisu imali učinak na rizik od depresije.

Također, treba reći da su žene podložnije depresiji tijekom menopauze zbog fluktuirajućih promjena hormona.

Za kraj, treba istaknuti da su žene koje ulaze rano u menopauzu te žene koje imaju manje menstrualnih ciklusa tijekom života ili imaju češće valove vrućine, izložene većem riziku od razvoja depresije.

Stoga je izuzetno bitno da se na vrijeme prepoznaju simptomi depresije kao što su promjena raspoloženja, gubitak osjećaja zadovoljstva, promjene u tjelesnoj težini ili spavanju, umor, osjećaj bezvrijednosti, nesposobnost donošenja odluka ili ustrajna tuga, kako bi se poduzele odgovarajuće mjere.

Izvor:
Menopause

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.