Gestacijski dijabetes tijekom trudnoće može povećati rizik od dijabetesa tipa 1 u djece


Gestacijski dijabetes tijekom trudnoće može povećati rizik od dijabetesa tipa 1 u djece

Djeca majki koja su tijekom trudnoće imala gestacijski dijabetes mogla bi imati povećani rizik od dijabetesa tipa 1, ukazuje nova studija. Naime, u njih je uočen dva puta veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 prije 22. godine. 

Rano otkrivanje dijabetesa važno je kod djece i mladih, jer se kod njih - oko 25 posto - dijagnosticira kada se traži skrb za dijabetičku ketoacidozu, potencijalno po život opasnu komplikaciju dijabetesa.

Smatra se da bi roditelji i zdravstveni radnici trebali razmotriti mogućnost dijabetesa ako djeca počnu pokazivati ​​znakove kao što su često mokrenje, pretjerana žeđ ili gubitak tjelesne težine, osobito ako su im majke imale gestacijski dijabetes.

Dijabetes tipa 1 općenito se razvija u djetinjstvu ili adolescenciji, ali se može razviti i u odrasloj dobi. Osobe s dijabetesom tipa 1 nisu u stanju proizvesti vlastiti inzulin (i ne mogu regulirati razinu šećera u krvi) jer njihov imunološki sustav napada njihovu gušteraču. Oko 10 posto ljudi koji žive s dijabetesom imaju dijabetes tipa 1.

Izvor:
CMAJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.