Gnojenje sputuma može predvidjeti ishode kod bronhiektazija


Gnojenje sputuma može predvidjeti ishode kod bronhiektazija

Kod pacijenata s bronhiektazijama, povećana zagnojenost sputuma povezana je sa stupnjem upale i može predvidjeti ishode, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 19.324 pacijenata.

Osnovna boja sputuma snažno je predviđala buduće egzacerbacije tijekom pet godina praćenja. Bolesnici s više gnojnog sputuma imali su više egzacerbacija u usporedbi s onima sa mukoidnim sputumom.

Uzorci sputuma mogu se lako prikupiti od većine pacijenata, a boja se pokazala korisnim pokazateljem, čime je sputum postao lako dostupan klinički biomarker napredovanja bolesti koji se lako tumači, ističu stručnjaci.

Bronhiektazije su dugotrajno stanje za koje nema lijeka. Jedan ili više sićušnih razgranatih dišnih putova, poznatih kao bronhi, proširuju se i to dovodi do nakupljanja viška sluzi što može učiniti pluća osjetljivijima na infekcije. S vremenom to može dovesti do postupnog pogoršanja oštećenja pluća. Uzroci mogu uključivati infekciju pluća kao što je upala pluća ili hripavac, cističnu fibrozu, temeljne probleme s tjelesnim imunološkim sustavom koji čine bronhe osjetljivijima na infekcije ili aspergilozu – alergiju na određenu vrstu gljivica koja uzrokuje začepljenje bronha ako se udahnu spore gljivica. Bronhiektazije su jedna od tri najčešće kronične upalne bolesti dišnih putova, uz astmu i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB).

Sputum se klasificira u četiri razine: mukoidan, koji izgleda prozirno, pjenast i sive boje; mukopurulentni, koji počinje pokazivati kremasto žutu boju; gnojni, gdje boja potamni u prljavo žutu ili zelenu, a tekstura se zgusne; i jaki gnojni, koji je najteži i tamnije zelene boje prelazi u smeđu, ponekad uključujući pruge krvi.

Izvor:
European Respiratory Society International Congress 2023

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.