Što je KOPB?

kopb-bronhi2

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koju karakterizira smanjenje protoka zraka kroz dišne putove (opstrukcija) koje nije potpuno reverzibilno. Ovo smanjenje protoka zraka obično je progresivno i povezano s neprimjerenim upalnim odgovorom pluća na štetne čestice ili plinove.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je kronična bolest koja se može liječiti i spriječiti. Opstrukcija dišnih puteva je uzrokovana upalom u dišnim putevima i plućnom parenhimu koja nastaje kao posljedica djelovanja raznih iritansa, prvenstveno sastojaka duhanskog dima, ali i onih iz okoliša. Kako bolest napreduje nastaju brojne strukturne promjene i oštećenje mukocilijarne funkcije što rezultira opstrukcijom protoka zraka kroz dišne puteve.

Naziv kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) objedinjuje dva termina: kronični bronhitis i emfizem koji su ranije bili znani kao zasebne bolesti.

Povezanost kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i srčane bolesti, posebice koronarne bolesti djelomično se objašnjava etiologijom - pušenje je vodeći i najvažniji uzrok obje bolesti.

Trajanjem bolesti KOPB može dovesti do razvoja vanplućnih tzv. ekstrapulmonalnih učinaka koji pridonose težini KOPB-a kod pojedinih bolesnika. Gubitak težine, nutritivne abnormalnosti te muskuloskeletalna disfunkcija su dobro poznati učinci KOPB-a te su bolesnici u povećanom riziku od nastanka infarkta miokarda, angine pectoris, osteoporoze, prijeloma kostiju, depresije, dijabetesa, poremećaja spavanja, anemije i glaukoma.

Zadnja izmjena: 28.10.2009.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje