I niže doze tamoksifena mogu smanjiti rizik od raka dojke


I niže doze tamoksifena mogu smanjiti rizik od raka dojke

Poznato je da uzimanje lijeka tamoksifena smanjuje rizik od razvoja raka dojke i sprječava recidiv, no njegove nuspojave uzrokuju da mnoge žene prekinu liječenje. Sada je nova studija koju su proveli švedski znanstvenici s Karolinska Instituta pokazala da mnogo niže doze od standardne doze (20 mg) postižu isti učinak s manje nuspojava u žena koje trebaju ući u menopauzu.

Inače, anti-hormonski lijek tamoksifen koristi se više od 40 godina kako bi se smanjio rizik od recidiva bolesti u žena koje su liječene od hormonskog raka dojke. Također odobren je i kao profilaktički lijek za žene s naslijeđenim većim rizikom od raka dojke.

Valja spomenuti, da žene s gustim tkivom dojke koje sadrži relativno visoke količine firbroglandularnog tkiva do masnog tkiva, imaju četiri do šest puta veći rizik od razvoja raka dojke. Inače, gusta tkiva dojke i tumori izgledaju bijeli na mamografima, što otežava otkrivanje karcinoma, a tamoksifen smanjuje mamografsku gustoću dojke.

Jednako tako treba reći da gotovo polovica žena koje uzimaju tamoksifen radi sprečavanja recidiva nakon lumpektomije prerano prekidaju liječenje zbog niza poznatih nuspojava, uključujući simptome poput simptoma menopauze, poput crvenila, znojenja, nesanice i raznih ginekoloških problema.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.