Ishodi preživljavanja raka gušterače povezani s rasporedom imunoloških stanica u tumorima


Ishodi preživljavanja raka gušterače povezani s rasporedom imunoloških stanica u tumorima

Znanstvenici s Johns Hopkins Medicine otkrili su da je organizacija različitih vrsta imunoloških stanica unutar tumora gušterače povezana s tim koliko dobro pacijenti s rakom gušterače reagiraju na liječenje i koliko dugo prežive. 

Smatra se da bi ovo otkriće moglo na kraju dovesti do novih načina liječenja raka gušterače, koji ima najveću stopu smrtnosti od svih velikih vrsta raka.

Jednako tako, mapiranje položaja određenih imunoloških stanica povezanih s tumorom moglo bi biti novi biomarker za predviđanje preživljavanja pacijenata.

Inače, u prosjeku, samo 8-10% ljudi s rakom gušterače će preživjeti pet godina. Teško je predvidjeti koji će pacijent najvjerojatnije odgovoriti na neki od postojećih tretmana. U svijetu je rak gušterače 11. karcinom po učestalosti s oko 458.000 novooboljelih godišnje.

Posljednjih godina, znanstvenici koji proučavaju mnoge vrste raka otkrili su važnost nekancerogenih stanica, molekula i krvnih žila koje okružuju tumore - koje se naziva tumorsko mikrookruženje. Dio ovog tumorskog mikrookruženja su imunološke stanice; neke imaju sposobnost ciljanja tumora za uništenje, dok druge pomažu tumoru da izbjegne imunološki sustav.

Potrebno je više studija kako bi se potvrdile te hipoteze o tome kako stanice međusobno djeluju u mikrookruženju tumora gušterače, ističu znanstvenici, kao i utvrdilo može li ciljanje bilo kojeg tipa stanica dovesti do novih imunoterapija za rak gušterače.

Izvor:
Cancer Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.