Liječenje raka gušterače


Liječenje raka gušterače

Kao i kod većine karcinoma, rano otkrivanje raka gušterače je ključno. Stopa preživljavanja je najviša u bolesnika čiji su tumori vrlo mali, manji od 3 cm.

Oko 80 do 90 posto karcinoma gušterače je u trenutku postavljanja dijagnoze kirurški neresektabilno, zbog metastaza ili prodora u glavne krvne žile.

Ovisno o lokalizaciji tumora postupak izbora je najčešće kirurški zahvat znan kao Whippleova operacija (pankreatikodudenektomija).

Postoperativna kemoterapija sa ili bez zračenja najčešće se provodi nakon operacije kako bi se dodatno uništile stanice raka. U liječenju raka gušterače uz kemoterapiju primjenjuju se i ciljani biološki lijekovi.

Svakako treba spomenuti i eksperimentalno cjepivo protiv raka gušterače, koje se trenutno testira u kliničkim ispitivanjima. Naime cjepivo protiv raka gušterače aktivira imuni sustav, čije stanice napadaju stanice raka u gušterači te po cijelom tijelu.

Potporno liječenje ublažava simptome raka gušterače kod neoperabilnih bolesnika, a cilj mu je poboljšanje općeg stanja i svakodnevnog funkcioniranja bolesnika.

Zadnja izmjena: 14.09.2013.