Konstipacija kod žena česta tijekom trudnoće i nakon poroda


Konstipacija kod žena česta tijekom trudnoće i nakon poroda

Rezultati nove studije pokazali su da će žene 2-3 puta vjerojatnije patiti od konstipacije (zatvora) tijekom trudnoće i odmah nakon poroda nego u bilo koje drugo vrijeme u životu.

Konstipacija je česta, a rizik od rijetkog pražnjenja crijeva povećava se s prehranom s malo vlakana. Kako starimo, tako je i konstipacija sve češća. Inače, žene imaju češće problema sa zatvorom od muškaraca.

Ovo istraživanje je pokazalo da čak 44 posto trudnica pati od zatvora u drugom tromjesečju trudnoće, a 36 posto u trećem. Učestalost zatvora nakon vaginalnog poroda povećava se na 47 posto, a nakon carskog reza na 57 posto.

Jaki zatvor povećava rizik od hemoroida, urinarne i fekalne inkontinencije te prolapsa zdjeličnih organa.

Zatvor tijekom trudnoće češći je u žena koje su patile od njega već prije trudnoće ili tijekom ranije trudnoće. 

Svakodnevno vježbanje, uravnotežena prehrana bogata vlaknima i unos dovoljne količine tekućine najvažniji su načini prevencije zatvora. U trudnoći hormoni posteljice usporavaju rad crijeva, a rastuća maternica može otežati normalan prolaz stolice. Uz to, trudnoća mijenja način na koji se tekućina apsorbira iz crijeva.

Zatvor odmah nakon poroda može biti uzrokovan manjkom tjelesne aktivnosti i nedovoljnim unosom tekućine nakon poroda. Nadalje, oštećenje mišića zdjelice tijekom vaginalnog poroda može dovesti do problema u radu crijeva, kao i bol u kirurškoj rani nakon carskog reza. 

Izvor:
BJOG

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.