Trudnoća iz tjedna u tjedan


Trudnoća iz tjedna u tjedan

Neke žene odmah primjete izdajničke znakove koji ukazuju na trudnoću. Neke pak ne osjećaju niti jedan od tipičnih znakova, a opet znadu da su trudne jer se osjećaju drukčije.

Rani pokazatelji trudnoće su:

  • izostanak menstruacije. No, ako su vaše menstruacije inače neredovite, ako ste bolesni ili pod stresom, to ne mora biti pouzdan pokazatelj.
  • povećane i osjetjive dojke;
  • čudan metalni okus u ustima;
  • osjećaj slabosti, vrtoglavice, umora;
  • mučnina i povraćanje, gađenje ili pak žudnja za nekom namirnicom;
  • često mokrenje;
  • počajana osjetljivost.

Najbrže ćete saznati jeste li trudni ako napravite test na trudnoću. Ukoliko mislite da ste trudni, trebali bi posjetiti ginekologa. Ovo je prilika da mu postavite niz pitanja, te da saznate najvjerojatniji datum porođaja svog djeteta.

Od trenutka oplodnje u vašem tijelu počinje prava hormonska oluja, koja će vladati promjenama u vašem tijelu slijedećih devet mjeseci. Između brojnih hormona spomenut ćemo samo dva: progesteron te horionski gonadotropin. Progesteron, kojeg nazivamo i "zaštitnikom trudnoće" potiče sluznicu maternice da se zadebljanjem pripremi za prihvaćanje oplođenog jajašca te da ga hrani, a s druge strane, omekšava, relaksira mišiće maternice te onemogućuje izbacivanje jajašca. Horionski gonadropin nastaje u stanicama posteljice, a njegovo postojanje ukazuje na trudnoću. Na temelju nazočnosti tog hormona u krvi i mokraći djeluju testovi za dokazivanje trudnoće.

Već u ovom razdoblju možete osjećati niz promjena na samo tijelu. Prvih tjedana vaše tijelo još ne mijenja oblik, no neke će trudnice već osjetiti jutarnju mučninu, može se pojaviti nezainteresiranost ili odbojnost prema jelima i pićima koje inače volite, jutarnja kava i cigareta vam više neše prijati, a možete biti osjetljiviji na mirise. Pokušajte nešto pojesti ujutro kako biste izbjegli mučninu, a tijekom dana često uzimajte male obroke.

Grudi vam već sada mogu biti postati napetije i bolnije, što je posljedica pojačanog lučenja estrogena i i progesterona. Čvrsti i udobni grudnjaci mogu ublažiti bol grudi. Možda će vam pomoći masiranje kremama, kružite lagano dlanom od bradavice prema ramenu i pazuhu.

Većina žena u ranoj trudnoći osjeća veći umor, što je posljedica brojnih promjena koje se odvijaju u vašem tijelu. Stoga se odmarajte koliko god možete. Odspavajte malo tijekom dana, liježite ranije, hranite se kvalitetnije.

Povećanje maternice te pojačan rad bubrega mogu izazvati učestalu potrebu za mokrenjem, no ta tegoba obično prestaje u drugom tromjesečju. Ako noću često morate mokriti, uvečer pijte manje tekućine. Osjećate li bolove pri mokrenju, posjetite liječnika jer se možda radi o infekciji.

Nakon dvanaestog tjedna trudnoće maternica nastavlja rasti te već počinje izlaziti iz male zdjelice, što će na pregledu omogućiti njezino pipanje preko trbuha. Trbuh će vam polako postajati zaobljen. Hormoni koji djeluju u tijelu mogu dovesti i do raznih promjena kože . Jedna od najčešćih, koja se događa u 90 posto trudnica, je tamnjenje kože. Tako ćete i vi vjerojatno primijetiti kako vam je koža na i oko bradavica potamnjela, a duž središnje linije trbuha može se pojaviti tamna crta (linea nigra). Tamna koža tijekom sunčanja postaje još tamnija. No, nemojte se brinuti, ta zatamnjenja nestaju nakon poroda.

Ako vam je prva trudnoća, u dvadesetom tjednu osjetit ćete prvo micanje svog djeteta. Ako se već rađali prvo micanje čeda osjetit ćete sa osamnaest tjedana. Najprije ćete osjetiti slabo treperenje poput mjehurića koji se dižu, no vrlo brzo će njegovi pokreti postati jači te ćete primijetiti kako vam se miče koža trbuha.

Zbog visoke razine hormona trudnoće neke žene imaju sjajniju kosu te ljepšu i zdraviju kožu. No, kod nekih će hormonska reakcija biti suprotna, pa će imati više problema s kosom i kožom. Neke će na koži primijetiti male crvene točkice, proširene krvne žilice, koje su prsnule zbog promijenjene cirkulacije.

Možete imati i drugih tegoba. U trudnoći je često krvarenje desni jer su one postale mekanije i osjetljivije. Taloženje naslaga na zubno meso može dovesti do upala i kvarenja zubi, a to možete spriječiti ako ih redovito perete.

Ovo je razdoblje kada bi na težini tjedno trebali dobivati oko pola kilograma. Stoga pazite što i koliko jedete kako se ne biste previše udebljali. Neke će na prehranu morati paziti zbog probavnih tegoba - žgaravice i zatvora. Više je uzroka žgaravice, jedan od njih je usporen rad cijelog probavnog sustava, a drugi je uvjetovan rastom maternice koja potiskuje želudac prema gore, te se sadržaj želuca vraća u jednjak. Savjetujemo vam da izbjegavate obilne obroke i začinjenu hranu. Prije spavanja popijte čašu topla mlijeka te podignite uzglavlje kreveta. Usporeni rad probavnog sustava te pritisak maternice na debelo crijevo može uzrokovati zatvor, a u kasnijoj trudnoći i pojavu hemeroida. Jedite lako probavljivu hranu te voće, povrće i žitarice jer su bogati vlaknima. Pijte što više tekućine, a pomoći će vam i vježbanje. Liječnik vam može propisati blagi laksativ.

Strije, pucanje kože, javljaju se u oko 50 posto trudnica. Njihova pojava nije uvijek povezana s debljanjem, a vjeruje se da odlučujuću ulogu u njihovu nastajanju ima naslijeđe. Budući da nastaju duboko pod kožom u vezivnom tkivu, ne mogu se spriječiti kremama. No, masaža kremom ih može ublažiti jer će koža biti elastičnija i vlažnija.

Sa dvadesetčetiri tjedna trudnoće vie nema zablude - vaša trudnoća je očigledna. Vrijeme je da nabavite trudničku odjeću koja će omogućiti maternici da nesmetano raste, a vama da se osjećate ugodno. Kako se u trudnoći više znojite, nabavite laganu i široku odjeću od prirodnih materijala. Izbjegavajte sve što vas steže oko struka ili otežava dotok krvi u noge. Izbjegavajte cipele s visokom petom, ali i posve ravne potplate.

Nekoliko puta dnevno možete osjetiti kako se maternica steže, posebno ako duže sjedite. Relativno blagi grčevi i bolovi nisu razlog za zabrinutost. Ukoliko je bol jaka, odmah se javite liječniku.

Nakon dvadesetosmog tjedna trudnoće može se pojaviti iscjedak iz dojki. Riječ je o kolostrumu , rijetkoj mutnoj tvari koja je preteča mlijeka. Samo ga obrišite papirnatim ručnikom, ne pokušavajte ga istisnuti u većoj količini.

Kako se koža na predjelu trbuha rasteže i napinje, postaje sve suhija, što izaziva svrbež. Mažite kožu vlažnim kremama kako biste otklonili tu nelagodu.

Većina žena nakon tridesetčetvrtog tjedna osjeća kako nema dovoljno zraka. To se događa jer dijete pritišće ošit, širok plosnat mišić koji se nalazi ispod pluća. Pravilno držanje tijela olakšat će vam disanje. Poduprite leđa jastucima kada spavate.

Posljednja tri tjedna trudnoće (37-40 tjedna) zbog velikog trbuha većina trudnica jedva čeka da rodi. Strah od porođaja, koji vas je pratio tijekom trudnoće, sada je često slabiji jer se jednostavno "želite svega riješiti". Iako vi to ne opažate, na vratu maternice počinju značajne promjene koje prethode početku porođaja. On postaje kraći, mekši, otvara se, ukratko - priprema se za dolazak vaše bebe.

Što ako ne rodite do 40. tjedna?

Valja znati da je prosječno trajanje trudnoće 280 dana ili 40 tjedana od prvog dana posljednje menstruacije. No, oko 10 posto normalnih trudnoća traje duže od 42 tjedna. Postoje dva tipa prenošene trudnoće: one koje su stvarno prošle termin i one kod kojih je termin poroda krivo izračunat. Ukoliko su doista prošla 42 tjedna trudnoće, tada postoji povećani rizik za zdravlje majke i djeteta. Važno je naglasiti da je 95 posto novorođenčadi rođenih između 42 i 44 tjedna potpuno zdravo. Ukoliko porodničar utvrdi da je dijete ugroženo, tada se porođaj može inducirati ili dovršiti carskim rezom. Tijekom porođaja je obvezatno stalno praćenje stanja djeteta pomoću kardiotokografije, aparata koji registrira kucanje čedinjeg srca i trudove majke, tako da se u trenutku ugroženosti porođaj može dovršiti carskim rezom.

Zadnja izmjena: 20.08.2019.