Konzumacija luka i češnjaka može smanjiti rizik od raka dojke


Konzumacija luka i češnjaka može smanjiti rizik od raka dojke

Američki znanstvenici otkrili su da svakodnevno konzumiranje luka i češnjaka može značajno smanjiti rizik od razvoja raka dojke, jednog od najagresivnijih karcinoma. Rak dojke je drugi najčešći rak općenito, a ujedno je i najčešće dijagnosticirani rak kod žena.

Inače, ovo istraživanje također ističe važnost konzumiranja namirnica biljnog porijekla u borbi protiv raka, i to posebno raka dojke.

Žene koje su konzumirale luk i češnjak više od jednom dnevno, imale su 67 posto manji rizik od razvoja raka dojke u usporedbi s ženama koje ih nikad nisu konzumirale.

Rezultati ove studije jasno pokazuju da konzumacija luka i češnjaka ima zaštitna svojstva protiv raka dojke, ističu znanstvenici.

Valja istaknuti, da su luk i češnjak bogati organosulfarnim spojevima i flavonoidima za koje se zna da imaju antioksidacijska svojstva. Od ranije je poznato da organosulfarni spojevi u češnjaku pokazuju zaštitne učinke protiv raka jednjaka, raka želuca, raka debelog crijeva i raka pluća.

Izvor:
Nutrition and Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.