Lijekovi za psorijazu mogu pomoći u prevenciji srčane bolesti


Lijekovi za psorijazu mogu pomoći u prevenciji srčane bolesti

Poznato je da su za srčani udar odgovorni dijabetes, hipertenzija, povišeni kolesterol, obiteljska povijest srčanog udara i pušenje, no, prema mišljenju stručnjaka, toj listi bi trebalo pridodati i upalu. Naime, istraživanje provedeno na 121 pacijentu s psorijazom pokazalo je da primjena protuupalnih lijekova znanih kao biološki lijekovi, koji suzbijaju proinflmatorne aktivnosti imunološkog sustava, može pomoći u smanjivanju aterosklerotskog plaka u koronarnim arterijama srca.

Nakon godine dana praćenja, biološka terapija bila je povezana sa smanjenjem aterosklerotskog plaka u koronarnim arterijama za 8 posto. 

Također, treba spomenuti da se spomenuti biološki lijekovi osim za liječenje psorijaze, isto tako, koriste i za liječenje lupusa i reumatoidnog artritisa.

Rezultati istraživanja ukazuju da imunoterapije koje liječe upalna stanja također mogu pomoći u smanjenju rizika od srčane bolesti.

Jednako tako, pokazalo se da biološka terapija može smanjiti formiranje aterosklerotskog plaka, čak i kod pacijenata bez drugih čimbenika rizika za srčanu bolest kao što su visoki kolesterol, povišena razina šećera u krvi i visoki krvni tlak.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja podržavaju hipotezu da upala doprinosi kardiovaskularnim bolestima. Stoga, bi liječnici trebali biti svjesni da upalu treba uzeti u obzir kod procjene kardiovaskularnog rizika za nekog pacijenta.

Izvor:
Cardiovascular Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.