Što je psorijaza?


Što je psorijaza?

Psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto - bijelim ljuskama. Naime psorijaza uzrokuje brzi rast stanica na površini kože pa se stvaraju debele, srebrnaste ljuskice i suhe, crvene mrlje koje svrbe i koje su ponekad i bolne.

Najčešće zahvaća područje vlasišta, laktova, koljena i donji dio leđa (lumbosakralna regija). Osim kože, obično su zahvaćeni i oštećeni nokti.

Ponekad je bolest tako blaga da ljudi ni ne znaju da je imaju, no s druge strane poneki slučajevi psorijaze mogu zahvatiti vrlo velike površine tijela.

Psorijaza je tvrdokorna, kronična bolest. Kod bolesnika se mogu smjenjivati razdoblja poboljšanja ili povlačenja simptoma s razdobljima pogoršanja psorijaze.

Za neke ljude psorijaza je samo jedna neugodna pojava. Za druge je to neugodna bolest posebice ako je udružena s artritisom. Psorijaza se ne može izliječiti, ali postoje terapije koje mogu značajno ublažiti simptome.

U Hrvatskoj boluje oko 80 tisuća osoba,  što približno odgovara svjetskoj prevalenciji prema kojoj ova bolest pogađa oko 2 posto  populacije, a u Hrvatskoj oko 1,6-1,7 posto. To je ujedno i jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj, te kao takva predstavlja veliki javnozdravstveni problem, iako nije tako tretirana ni u javnosti niti u medicinskoj I javnozdravstvenoj zajednici.

Oko 25 do 30 posto oboljelih ima umjereno do teški oblik psorijaze, a dodatni problem je što teži oblik pogađa osobe mlađe od 40 godina. 

U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80.000 osoba,  što približno odgovara svjetskoj prevalenciji prema kojoj ova bolest pogađa oko 2 posto populacije, a u Hrvatskoj oko 1,6 do 1,7 posto.

Psorijaza je ujedno i jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj, te kao takva predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

Oko 25 do 30 posto oboljelih ima umjereno do teški oblik psorijaze, a dodatni problem je što teži oblik pogađa osobe mlađe od 40 godina.

Psorijaza nije zarazna i ne prenosi se s osobe na osobu.

Zadnja izmjena: 22.08.2019.