Home / Centri A-Z / Upalne reumatske bolesti / Što su biološki lijekovi?

Što su biološki lijekovi?

reuma7

Takozvani biološki lijekovi pripadaju novoj skupini lijekova, koji su razvijeni za čitav niz bolesti. Preparati se proizvode pomoću rekombinantne tehnologije i učinkovite su u poticanju ili inhibiciji djelovanja prirodnih spojeva. Proizvode se u živim stanicama primjenom rekombinantne tehnologije.

Biološki lijekovi se obično injiciraju parenteralno, budući da bi se u suprotnom (oralna primjena) bjelančevine od kojih se sastoje razgradile prilikom prolaska kroz želudac.

Biološki lijekovi djeluju na različitim razinama imunoloških procesa, koji igraju ključnu ulogu u razvoju reumatskih bolesti. Jedno od najvažnijih mjesta djelovanja jest citokin, čimbenik nekroze tumora alfa (tumor-necrosis factor alpha, TNF- α). TNF- α posjeduje učinak poticanja upala i igra ključnu ulogu u pojavi lezije kože i upale zglobova.

Biološki lijekovi predstavljaju novu mogućnost liječenja bolesnika s reumatskim bolestima, koji ne reagiraju na uobičajene lijekove i metode.

U nas su registrirana tri lijeka iz skupine anti TNF- α za liječenje upalnih reumatskih bolesti: etanercept, infliksimab i adalimumab.

Pitajte svog liječnika o mogućnostima terapije.

Zadnja izmjena: 04.08.2008.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje