Što su biološki lijekovi?


Što su biološki lijekovi?

Takozvani biološki lijekovi pripadaju novoj skupini lijekova, koji su razvijeni za čitav niz bolesti. Preparati se proizvode pomoću rekombinantne tehnologije i učinkovite su u poticanju ili inhibiciji djelovanja prirodnih spojeva. Proizvode se u živim stanicama primjenom rekombinantne tehnologije.

Biološki lijekovi se obično injiciraju parenteralno, budući da bi se u suprotnom (oralna primjena) bjelančevine od kojih se sastoje razgradile prilikom prolaska kroz želudac.

Biološki lijekovi djeluju na različitim razinama imunoloških procesa, koji igraju ključnu ulogu u razvoju reumatskih bolesti. Jedno od najvažnijih mjesta djelovanja jest citokin, čimbenik nekroze tumora alfa (tumor-necrosis factor alpha, TNF- ). TNF- posjeduje učinak poticanja upala i igra ključnu ulogu u pojavi lezije kože i upale zglobova.

Biološki lijekovi predstavljaju novu mogućnost liječenja bolesnika s reumatskim bolestima, koji ne reagiraju na uobičajene lijekove i metode.

U nas su registrirana tri lijeka iz skupine anti TNF- za liječenje upalnih reumatskih bolesti: etanercept, infliksimab i adalimumab.

Pitajte svog liječnika o mogućnostima terapije.

Zadnja izmjena: 24.08.2019.