Može li cink pomoći u borbi protiv COVID-19?


Može li cink pomoći u borbi protiv COVID-19?

Prema trenutnim istraživanjima, odgovarajući status cinka može umanjiti vjerojatnost oboljevanja od zaraznih respiratornih bolesti i upale pluća te smanjiti rizik od njihovih komplikacija. Postoje i neizravne indikacije da bi unos cinka mogao biti učinkovit u borbi protiv koronavirusne bolesti (COVID-19), no još uvijek nema dovoljno podataka za navedenu preporuku.

Naime, nedavno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da unos cinka smanjuje rizik od razvoja teškog oblika COVID-19 te potrebu za umjetnom ventilacijom u pacijenata s COVID-19.

Također, jedna druga studija je pokazala da cink i njegove vezivne tvari mogu usporiti rad RNA polimeraze novog koronavirusa SARS-CoV-2 i suzbiti njegovo širenje u tijelu. 

Inače, cink je neophodan za normalan metabolizam i funkcioniranje reproduktivnog, kardiovaskularnog i živčanog sustava, ali je važan i za imunološki sustav, posebno za proliferaciju i sazrijevanje bijelih krvnih stanica. Osim toga, cink je uključen i u regulaciju upale. Postojeći podaci pokazuju da ioni cinka imaju protuupalni učinak, te smanjuju oštećenje plućnog tkiva kod upale pluća. Dakle, normalne razine cinka podržavaju otpornost čovjeka na upalne i zarazne bolesti.

Valja istaknuti, da se nedostatak cinka smatra jednim od čimbenika rizika za razvoj upale pluća: povećava osjetljivost na infektivne agense i produžuje trajanje bolesti.

Izvor:
International Journal of Molecular Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.