Može li prehrana tijekom trudnoće oblikovati imunološki sustav djeteta?


Može li prehrana tijekom trudnoće oblikovati imunološki sustav djeteta?

Prehrana bogata namirnicama koje mogu potaknuti blagu upalu tijekom trudnoće može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 kod djeteta, sugerira dansko istraživanje.

Namirnice koje su bile povezane s višim upalnim rezultatima uključivale su crveno meso, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, pizzu, margarin, krumpir, niskoenergetska pića, pomfrit i slane grickalice. Namirnice povezane s nižim upalnim rezultatima uključivale su luk i češnjak, rajčice, cjelovite žitarice, kavu, zeleno lisnato povrće, voćni sok, ribu od tamnog mesa, čaj i voće.

Dijabetes tipa 1 je autoimuni poremećaj karakteriziran uništavanjem beta-stanica koje proizvode inzulin u gušterači, što zahtijeva cjeloživotno liječenje inzulinom. Novi slučajevi dijabetesa tipa 1 stalno rastu, povećavajući se u prosjeku za 3-4% svake godine, posebno u razvijenim zemljama, što snažno sugerira značajnu ulogu čimbenika okoliša.

Budući da se imunološki sustav razvija i uspostavlja u ranom životu, a do određene mjere i prije rođenja, postoji snažan argument za istraživanje uloge majčine prehrane tijekom trudnoće, posebno jer sve više dokaza sugerira da je prehrana promjenjivi faktor koji doprinosi sistemskoj upali niskog stupnja.

Izvor:
BMJ Group

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.