Može li prehrana tijekom trudnoće oblikovati imunološki sustav djeteta?

Prehrana bogata namirnicama koje mogu potaknuti blagu upalu tijekom trudnoće može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 kod djeteta, sugerira dansko istraživanje.
Namirnice koje su bile povezane s višim upalnim rezultatima uključivale su crveno meso, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, pizzu, margarin, krumpir, niskoenergetska pića, pomfrit i slane grickalice. Namirnice povezane s nižim upalnim rezultatima uključivale su luk i češnjak, rajčice, cjelovite žitarice, kavu, zeleno lisnato povrće, voćni sok, ribu od tamnog mesa, čaj i voće.
Dijabetes tipa 1 je autoimuni poremećaj karakteriziran uništavanjem beta-stanica koje proizvode inzulin u gušterači, što zahtijeva cjeloživotno liječenje inzulinom. Novi slučajevi dijabetesa tipa 1 stalno rastu, povećavajući se u prosjeku za 3-4% svake godine, posebno u razvijenim zemljama, što snažno sugerira značajnu ulogu čimbenika okoliša.
Budući da se imunološki sustav razvija i uspostavlja u ranom životu, a do određene mjere i prije rođenja, postoji snažan argument za istraživanje uloge majčine prehrane tijekom trudnoće, posebno jer sve više dokaza sugerira da je prehrana promjenjivi faktor koji doprinosi sistemskoj upali niskog stupnja.
Izvor:
BMJ Group